Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La Festa Major de Lleida també torna a la normalitat omplint els carrers de gegants i castells

|

- Publicitat -

Els carrers i places de Lleida es tornen a omplir aquests dies de música, esports i, sobretot, de cultura popular en la primera Festa Major que la ciutat celebra sense restriccions de cap tipus des del 2019. Alguns dels actes populars més multitudinaris del matí de diumenge han estat la 37a Trobada de gegants i la Diada castellera de Sant Anastasi, que ha omplert a vessar la plaça de la Paeria. Passats tres dies i ja a l’equador de les festes, la Paeria en fa un bon balanç i diu que les xifres de públic estan “augmentant molt” per les ganes de sortir de la ciutadania. La Festa Major va arrencar divendres i finalitzarà dimecres a la nit, dia de Sant Anastasi, amb el tradicional castell de focs.

Després de tres dies de Festa Major, el regidor de Festes i Tradicions, Ignasi Amor, ha valorat la gran afluència de públic que s’ha registrat a la gran majoria dels actes programats. Ha assenyalat que “és noten les ganes de la ciutadania de sortir” i que això s’ha traslladat en un augment de públic.

Publicitat

També ha destacat les estrenes i la recuperació d’elements de cultura popular, com és l’Àguila de Lleida, el nou element de bestiari que es va estrenar dissabte, així com els domassos de la Festa Major, que s’estan venent a “bon ritme”, i el Ball de Valencians o les Trompetes i el Toc de la Crida.

L’acte més multitudinari de la jornada matinal de diumenge ha estat la Diada castellera de Sant Anastasi que ha omplert de gom a gom la plaça de la Paeria. Ha comptat amb l’actuació de la colla amfitriona dels Castellers de Lleida, a més de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Moixiganguers d’Igualada.

El cap de la colla lleidatana, Marc Giné, ha dit que estan “molt contents” de poder tornar a actuar a la plaça per Festa Major després de dos anys, i de poder fer-ho acompanyats de les “millors colles actualment dins el rànquig casteller”.

Un altre acte que també ha aplegat un gran nombre de públic ha estat la 37a Trobada de gegants, que ha arrencat a la plaça Blas Infante i que ha recorregut diversos carrers de la ciutat fins acabar a la plaça Sant Joan, on ha tingut lloc la ballada final dels gegants.

Els organitzadors han dit que es tracta d’una trobada “especial” ja que feia dos anys que no es podia celebrar. Hi ha participat unes 25 colles, entre colles geganteres i colles dels centres educatius de la ciutat.

Altres de les activitats incloses a la programació d’aquest diumenge són una caminada popular, dues actuacions del Mag Lari, activitats de contacontes i jocs familiars, ball de festa major, l’espectacle ‘Big Chicken’ del grup infantil Xiula o les actuacions dels Catarres i Zoo als Camps Elisis.

Mercat de la Rambla coincidint amb la Festa Major

De manera extraordinària, aquest maig el mercat de la Rambla Ferran que tradicionalment es realitza el primer diumenge de cada mes s’ha aplaçat per fer-lo coincidir amb la Festa Major.

Així, durant la jornada matinal l’ambient festiu s’ha barrejat amb les parades del mercat vinculades al col·leccionisme, antiguitats, peces d’art, artesania, cosmètica i higiene personal.

La Festa Major continua fins dimecres

Lleida clourà dimecres 11 de maig la darrera jornada de la Festa Major, coincidint amb el dia de Sant Anastasi -patró de la ciutat-. Entre les activitats més destacades, hi ha la missa solemne en honor Sant Anastasi que tindrà lloc a les 11 h la Catedral Nova, així com també la tradicional Batalla de flors a la Rambla de Ferran a la tarda i, finalment, el castell de focs seguit del fi de festa amb els gegants de Lleida a partir de les 10 de la nit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut