Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La Falange de Llucmajor es presenta a les municipals utilitzant la inventada “”llengo baléà” per arraconar la llengua catalana

Els falangistes fan servir les normes ortogràfiques inventades per l'Acadèmi de sa Llengo Baléà, una suposada acadèmia que, curiosament, aplega els moviments anticatalanistes de més pes de les Balears

|

- Publicitat -

El feixisme continua ben viu, i sovint es materialitza en partits polítics com la Falange Española de las JONS, l’únic partit legal durant la dictadura franquista. Si bé en l’actualitat tota l’atenció se l’acostuma a endur l’extrema dreta de Vox, la formació feixista encara existeix en molts municipis dels Països Catalans i de l’Estat espanyol, com és el cas de la localitat de Llucmajor, al Migjorn (Mallorca), on la Falange ha presentat el seu cartell de cara les eleccions municipals de maig fent ús d’un curiós (i catalanòfob) bilingüisme.

D’una banda, el cartell utilitza, com no podia ser d’altra manera, la llengua castellana. Sobta el fet que, d’altra banda, en lloc de fer servir la llengua catalana, que és la que es parla a les Illes Balears, han optat per utilitzar la inventada “llengo baléa”, tal com exposa el ‘Racó Català’.

Publicitat

Els falangistes escriuen en el cartell “Per un Lluchmayor mijó”, fent servir les normes ortogràfiques inventades per l’Acadèmi de sa Llengo Baléà, una entitat que, curiosament, aplega els moviments anticatalanistes de més pes de les Balears. Segons aquesta suposada acadèmia, el balear i el valencià són idiomes diferents del català, i fins i tot més antics; una estratègia sovint utilitzada pels sectors espanyolistes amb l’objectiu d’arraconar la llengua catalana i afavorir, així, la seva substitució per la castellana.

Et pot interessar  [VÍDEO] Clatellot de Lluc Salellas al PSC per prioritzar cada cop més el castellà
Publicitat

Opinió

Minut a Minut