Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La directora de l’IT assumeix errors però demana la presumpció d’innocència d’Ollé

|

- Publicitat -

La directora general de l’Institut del Teatre, Magda Puyo, ha assegurat que el protocol contra l’assetjament a la institució és “magnífic” i que el que ha fallat és l’aplicació. “És un molt bon protocol. El problema potser, i que s’ha de solucionar immediatament, és com es passa per aquest protocol”, ha explicat en una entrevista a ‘Els Matins’ de TV3. Puyo defensa que tenia coneixement que les escoles havien treballat en “casos concrets” que pensaven que “estaven solucionats” i no tenien l’envergadura que “sembla que tenen”. “Ara ens hem de posar ràpidament i contundent per arreglar tot això”, ha reconegut. La directora afirma que treballen per “corregir els errors” que s’han pogut cometre i no descarta que ho acabin portant a la Fiscalia.

Puyo ha explicat que només era coneixedora d’un cas el 2016, quan va assumir el càrrec, moment en el qual encara no hi havia protocol. “Els directors de l’escola consideren que arriben a un acord amb la víctima, però s’equivoquen”, ha reconegut. Amb tot, esgrimeix que la víctima “té tota la raó” i entoma l’error des de la institució. “No vull treure’m responsabilitats de sobre, ni que hagi passat fa 15 anys, nosaltres ho assumim clarament i amb la cara endavant”

Publicitat

La directora general dels quatre centres de l’Institut del Teatre ha justificat que no té la relació directa amb les problemàtiques educatives concretes de les escoles, que tenen el seu propi òrgan directiu, i que quan es parla de la “direcció” no és ella. Amb tot, defensa que és qui ha de donar la cara i ho fa. “Puc dubtar o no que s’hagin vehiculat les protestes, haurien de contestar cadascuna de les direccions de les escoles, però s’han fet moltes mediacions, han intentat solucionar aquestes coses però no han acabat en l’eina que tenim”, ha explicat.

Ara, al seu entendre, cal obrir “canals de diàleg” perquè els professors es puguin expressar i demana tenir un “debat real” sobre les arts escèniques. Preguntada sobre si s’identifica amb el testimoni d’alguns dels denunciants en els seus anys com a docent, ha reconegut que sí però ho ha atribuït a un “canvi de paradigma amb la relació de poder”. “Això ens ha portat a un altre lloc més sa i més digne. Que hi hagués un altre paradigma no és una excusa, no estava bé, però ho toleràvem com a normal”, ha dit.

“A una persona malalta se l’ha d’ajudar”

Preguntada sobre la relació amb Ollé, explica que des de dissabte no hi ha parlat i que compareixerà davant de la Comissió de l’Institut del Teatre tan aviat com sigui possible. Puyo creu que Ollé està “molt dolgut” davant d’uns fets “dolorosos” i demana també presumpció d’innocència.

La directora no ha confirmat obertament que Ollé tingui un problema d’addicció, però ha afirmat que és “difícil” tractar les malalties mentals i que potser haurien pogut “demanar un especialista perquè ens guiés en el procés”. “A una persona malalta se l’ha d’ajudar, i és el que hem intentat dia a dia. Potser no ho hem aconseguit i necessitàvem molta més ajuda mèdica”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut