Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

ERC, CUP i PSC demanaran dijous la suspensió de Borràs a la reunió de la Mesa del Parlament

|

- Publicitat -

Més reaccions davant la notícia del Cas Borràs. La CUP s’ha pronunciat al respecte i ha assegurat demanarà aquest dijous, a la reunió de la Mesa que ha convocat la mateixa Borràs, que s’apliqui l’article 25.4 del reglament del Parlament, en cas que la presidenta, Laura Borràs, no s’aparti del càrrec.

Tres dels quatre partits amb presència a la Mesa del Parlament demanaran dijous que la presidenta de la cambra, Laura Borràs, sigui suspesa de les seves funcions en aplicació del reglament. L’obertura de judici oral que ha decretat el TSJC pel cas de presumpta prevaricació i falsedat documental que afecta a Borràs per la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes ha forçat els partits a posicionar-s’hi, i més quan la presidenta ha convocat per a dijous una reunió de la Mesa per a tractar precisament aquesta qüestió. En les seves rodes de premsa ofertes aquest dimarts, tant ERC i la CUP com el PSC han explicat que reclamaran la suspensió si no hi ha una renúncia a les atribucions voluntària per part de Borràs.

Publicitat

Així ho ha explicat la diputada Laia Estrada, aquest dimarts en roda de premsa al Parlament, després que el TSJC hagi obert judici oral a la presidenta de la cambra, per suposats contractes irregulars quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Estrada ha concretat que demanaran l’aplicació del 25.4 si Borràs no s’aparta del càrrec, i ERC i Junts no arriben a cap acord sobre com substituir-la mentre duri el procés. Així mateix, Estrada creu que, un cop suspesa, caldria demanar un dictamen a la Comissió de l’Estatut dels Diputats per veure com s’ha d’aplicar la suspensió de Borràs. No creu, però, que calgui cap informe per dictaminar sobre si els delictes pels quals es jutjarà la presidenta del Parlament són corrupció o no. Segons ha avançat el digital VilaWeb, ERC s’ha pronunciat en la mateixa línia. ERC creu que s’haurà d’aplicar el 25.4, que dona la potestat a la mesa per prendre aquesta decisió. A banda, Vilalta ha dit que no hi ha dubtes sobre la qualificació de si els fets pels quals es jutjarà Borràs són corrupció o no; per aquest motiu assegura que no és necessari un dictamen específic sobre aquesta qüestió. “No ens generen dubtes, les acusacions que se li fan a la presidenta Borràs són qualificatius de corrupció”, ha avançat el digital.

Et pot interessar  Albiach situa el PSC i ERC com a "principals aliats" d'un "govern progressista"

Ciutadans i PSC també es posicionen

Per la seva banda, els partits més espanyolistes també diuen la seva. Ja ho han fet, Vox i en comú podem i ara és el torn de Cs i el PSC.

La formació taronja ha demanat a la Mesa del Parlament que prengui decisions immediatament després que s’hagi sabut que el TSJC obre judici oral a la presidenta de la cambra, Laura Borràs, per presumptes delictes de prevaricació i falsedat documental durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Així, demana que “sobre la base de l’article 25.4 del Reglament del Parlament de Catalunya, sense més demora acordi la suspensió dels seus drets i deures parlamentaris de manera immediata”. A més, reclama a la Mesa que “procedeixi a assenyalar dia i hora de la sessió en què el ple del Parlament hagi d’escollir nou president”, tot i que la suspensió no tindria per què comportar aquest altre pas perquè només se n’aparcarien les funcions.

Per la seva banda, el PSC també demanarà dijous aplicar el 25.4 del reglament a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, després que el TSJC li hagi obert judici oral per suposats contractes irregulars quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La portaveu socialista a la cambra, Alícia Romero, ha explicat que el seu grup demanarà que se li apliqui la suspensió com a diputada. I ha exigit a Borràs que s’aparti com a presidenta i permeti triar-ne un de nou, en substitució. També ha emplaçat JxCat i ERC a fer “una proposta de nom” per encapçalar la cambra. Borràs reunirà dijous als membres de la Mesa per abordar l’obertura de judici oral, i serà en aquest marc que el PSC demanarà l’aplicació de l’article.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut