Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La CUP s’acull al dictamen del Parlament que defensa l’escó de Juvillà i avisa que defensarà la sobirania de la cambra

|

- Publicitat -

La CUP defensa l’escó de Pau Juvillà. Després que la JEC hagi rebutjat les al·legacions del Parlament en defensa de l’acta del diputat i secretari tercer de la Mesa, la formació anticapitalista ha emès un comunicat aquest dijous en la qual avisa que s’acull al dictamen que la cambra va aprovar el 17 de desembre.

El text defensava que Juvillà mantingués l’acta de diputat mentre la sentència no fos ferma. El propi diputat ha reaccionat amb un missatge a Twitter, en què ha citat Salvador Seguí, líder anarcosindicalista (1917): “No hi ha cap fet transcendental en la vida humana que hagi estat creació d’un sol home o casta, ni que s’hagi realitzat a la primera temptativa”.

Publicitat

En un tuit, la pròpia CUP ha insistit que defensa que la resolució que “preval” és l’aprovada pel Parlament, “mantenint la seva acta de diputat”. Els anticapitalistes han fet una “crida a defensar la sobirania del Parlament”. La formació cupaire assegura que la Junta Electoral no és “competent” per a inhabilitar diputats i diputades.

Juvillà ha estat condemnat pel TSJC -sense sentència ferma-, a sis mesos d’inhabilitació per negar-se a retirar els llaços grocs del seu despatx de La Paeria. Segons l’escrit de la JEC d’aquesta tarda, l’òrgan ha acordat “deixar sense efecte” el seu escó adduint que es donen les circumstàncies que permeten aplicar-li una inelegibilitat sobrevinguda. La JEC actua d’aquesta manera en la direcció que li reclamaven els escrits presentats per Vox, Cs i PPC que sol·licitaven que ordenés la retirada de l’acta.

Al seu escrit, la JEC considera que el delicte de desobediència pel que ha estat condemnat Juvillà “està inclòs” al catàleg de delictes del Codi Penal contra l’Administració Pública, i per tant “s’ha d’entendre que incorre en el supòsit d’inelegibilitat previst a l’article 6.2 b) de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG)”.

Per aquest motiu acorda “deixar sense efecte la credencial de diputat” de Juvillà i comunicar aquesta decisió al mateix Juvillà, al Parlament de Catalunya i a les formacions polítiques que han reclamat que perdi la condició de diputat: Vox, Cs i PP.

Més reaccions

Diversos polítics han reaccionat a la xarxa després que la JEC fes pública la seva decisió. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha remarcat: “Sempre he dit que protegiré els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors i que cal respectar el principi antirepressiu bàsic d’acompanyament de la persona afectada i la seva organització. Saps que em tens al teu costat”, ha dit mencionant Juvillà.

Els diputats d’ERC Engelbert Montalà i Jordi Albert han defensat la “llibertat d’opinió” de Juvillà, i han titllat la decisió de la JEC d'”injusta i antidemocràtica”. També s’hi ha sumat la diputada Mònica Palacin. El perfil oficial d’Esquerra a Twitter també ha denunciat la “vulneració dels drets” del diputat de la CUP: “La repressió no ens vencerà”, ha afegit.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha donat tot el suport a Juvillà: “Ara que la Junta Electoral ordena retirar el teu escó sàpigues que des de Junts farem el que tu decidiràs fer. La teva dignitat està per sobre de les decisions de la Junta Electoral”. El vicepresident de Junts i exconseller, Jordi Turull, ha lamentat que l’Estat “no tingui aturador” en la “persecució de l’independentisme, a costa de del que sigui”.

D’altra banda, el líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha celebrat la decisió de la JEC: “Tal com Torra en el seu dia, Juvillà ha de deixar l’escó i a Borràs ja no li queden tripijocs per evitar-ho. L’estat democràtic de dret atura els peus als totalitaris”.

Et pot interessar  El PP no perd el temps i porta a la JEC la presentació de l'informe sobre el referèndum, abans fins i tot que tingui lloc

El cas Torra

A la seva argumentació, la JEC recorda que en el cas “anàleg” de l’expresident de la Generalitat Quim Torra “va acordar declarar que concorria la causa d’inelegibilitat sobrevinguda” i “va deixar sense efecte la seva credencial”. Aquella resolució, recorda, va ser objecte de recursos al Tribunal Suprem, que les va desestimar i va confirmar el criteri que les causes d’inelegibilitat “tenen conseqüència automàtica de la pena imposada per la sentència”.

La JEC defensa la seva potestat

L’escrit de la Junta Electoral Central també defensa la potestat d’aquest organisme de deixar sense escó Juvillà. Recorda que el Tribunal Supremo va resoldre que la JEC pot actuar en aquesta direcció per fer efectiva la inelegibilitat “en el cas que no ho faci la cambra parlamentària corresponent”. “És a dir, la capacitat de resoldre quan un diputat perd o no la seva condició no forma part exclusivament de l’àmbit de l’autonomia parlamentària, sinó que es regula també per la Constitució i altres normes diferents del Reglament”.

A més, afegeix que els efectes de la “inelegibilitat sobrevinguda” es produeixen “automàticament des de la condemna del parlamentari” i, per tant, la cambra catalana i l’administració electoral “es limiten a la seva declaració i a adoptar les conseqüències que se’n desprenen”.

La JEC rebutja d’aquesta manera les al·legacions presentades pel Parlament el 14 de gener, que defensaven que Juvillà mantingués l’acta de diputat perquè el secretari tercer de la Mesa no té cap causa d’incompatibilitat, cap de les causes de la pèrdua de la condició de diputat ni es troba en cap situació inclosa al Reglament del Parlament que en faci modificar la condició de diputat.

El dictamen del Parlament

El 18 de desembre el ple del Parlament havia aprovat que Juvillà mantingui l’escó mentre la sentència no sigui ferma mitjançant un dictamen de la Comissió de l’Estatut del Diputat. Els grups de PSC-Units, ERC, Junts, CUP i comuns hi van votar a favor, i Vox, Cs i PPC en contra. “No concorre cap causa d’incompatibilitat sobre Juvillà ni cap altra circumstància que afecti la seva condició de diputat del Parlament”, afirmava el text.

Per contra, la JEC actua en la direcció de les peticions de Vox, Cs i PP, que sostenien que el diputat “ha de deixar l’escó” fruit de la seva condemna, i que van acusar el Parlament de Catalunya “d’estar utilitzant de forma injusta el reglament per protegir un trampós”, en paraules de la diputada del PP Lorena Roldán.

El 14 de desembre Borràs va assegurar que no retirararia l’acta de diputat a Juvillà, encara que la JEC li ho ordeni mentre no hi hagi sentència ferma.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut