Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

La CUP revalida la majoria a Verges i Celrà després del canvi de candidats

La CUP ha mantingut la majoria absoluta en dos dels ajuntaments clau de la formació, i suma a la llista de victòries Sarrià de Ter

|

- Publicitat -

La CUP ha mantingut la majoria absoluta en dos dels ajuntaments clau de la formació a les comarques gironines: Celrà (Gironès) i Verges (Baix Empordà). Al poble del Gironès, els cupaires són al govern des del 2011 amb Dani Cornellà al capdavant. El 2021 l’alcalde va decidir passar el relleu a l’actor David Planas i aquest s’enfrontava aquest diumenge als primers comicis com a cap de llista. La cita ha servit per mantenir la majoria absoluta, tot i que han perdut un regidor respecte el 2019 (de vuit a set). A Verges, Diana Canals també rellevava a Ignasi Sabater. En aquest cas, la CUP governava des del 2015 i ara Canals ha aconseguit cinc regidors, per davant dels dos de Junts i els dos de Sumem.

Ignasi Sabater va entrar a l’alcaldia de Verges el 2015 amb cinc regidors i una majoria absoluta. En el següent mandat, només hi havia una sola llista i això va permetre als cupaires tenir els nou regidors que hi ha en el consistori i governar còmodament no només amb majoria absoluta, sinó sense oposició. Ara, aquest 2023 Sabater ha decidit passar el relleu de la candidatura a Diana Canals, qui també ha aconseguit la majoria absoluta.

Publicitat

En aquest cas ho ha fet amb el 48,1% dels vots i cinc regidors. Un escenari que recorda al del 2015, ja que el plenari comptarà amb dos regidors de Junts i dos més de Sumem que faran d’oposició en els propers quatre anys.

Per la seva banda, a Celrà la CUP també seguirà governant amb majoria absoluta. En aquest cas es compleix més d’una dècada de la investidura del primer alcalde de la formació, Dani Cornellà. El 2021 van aconseguir tres regidors i es van partir el mandat amb ICelrà, que també havia aconseguit tres edils.

En els comicis del 2015 Cornellà va arribar a l’alcaldia amb majoria absoluta i set regidors i el 2019 la va repetir amb nou regidors. Dos anys més tard, però, va decidir passar el relleu a l’actor David Planas que ha estat al capdavant del consistori i aquest maig ha encapçalat la candidatura al municipi. Planas seguirà a l’alcaldia de Celrà amb majoria absoluta, tot i que amb un regidor menys que fins ara. De fet, assoleix la majoria absoluta pels pèls, ja que està fixada en set regidors. A l’oposició hi haurà tres representants de Junts, dos de FEM (ERC) i un del PSC.

La CUP avança a ERC a Sarrià de Ter

Un dels municipis que la CUP suma a la llista de victòries aquest 28-M és a Sarrià de Ter (Gironès). En aquest municipi Roger Torrent havia estat alcalde fins que el 2018 va deixar el càrrec per prendre possessió com a president del Parlament. El 2019 Narcís Fajula (ERC) va mantenir l’alcaldia tot i que amb dos regidors menys que en l’època de Torrent i la CUP va quedar en segona posició amb tres representants.

Ara, és la CUP qui ha aconseguit els sis regidors i ERC n’ha restat dos, quedant-se amb quatre i com a segona força. La incògnita és veure si Isaac Ramió (el cap de llista de la CUP) optarà per governar en minoria (com han fet els republicans aquest mandat) o si sumaran una altra força per arribar als set regidors que els donaria la majoria absoluta. A banda de la CUP i ERC, Junts ha quedat com a tercera força amb dos edils i el PSC, quarta amb un representant.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut