Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

La CUP proposa un boicot a les europees pel veto de la JEC a Puigdemont, Comín i Ponsatí

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha proposat que les “forces democràtiques” consensuïn un boicot a les eleccions europees del 26 de maig després que la Junta Electoral Central […]

Agències 30/04/2019
Maria Sirvent, diputada de la CUP

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha proposat que les “forces democràtiques” consensuïn un boicot a les eleccions europees del 26 de maig després que la Junta Electoral Central (JEC) hagi impedit que Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí puguin ser candidats. Per a la CUP, la suspensió “és un primer assaig d’il·legalitzacions selectives de baixa intensitat” al qual cal fer front. Sirvent ha lamentat que les eleccions espanyoles les ha guanyat “el règim del 78” i ha advertit que ERC i JxCat podrien entrar en una “fase pactista” en què aquestes forces “aniran a apuntalar” l’status quo. Per això, ha reclamat unitat d’acció a l’independentisme.

En una roda de premsa al Parlament, ha felicitat Front Republicà pels 113.008 vots que van obtenir, uns “resultats molt positius fruit d’una campanya molt ben treballada”, ha dit. Tot i que ha recordat que la CUP no en formava part perquè “l’autodeterminació i el dret a la defensa d’una vida que valgui la pena viure no es juga al Congrés”, ha emplaçat els votants d’aquesta candidatura a unir forces per la “ruptura” amb l’Estat espanyol. Sirvent ha deplorat els resultats globals de les eleccions espanyoles i ha vaticinat un “escenari de reforma” però no de trencament amb la transició. “Un exemple clar d’això és que l’Ibex35 tanca en verd després de la jornada electoral”, un fet anòmal. Davant d’aquest escenari, ha advertit que “s’està obrint una fase pactista” en què ERC i JxCat podrien ajudar a “tancar per dalt el que la ciutadania va obrir per abaix”.

Sobre la idea de boicot a les europees, ha puntualitzat que la CUP no planteja boicotejar els comicis sinó “consensuar” amb la resta de forces una resposta a la decisió de la JEC. “Creiem que és un element que té suficientment pes perquè ens asseiem”, ha dit la cupaire, que tot i que admet que encara no ho han parlat amb altres formacions confia poder-ho “valorar” amb elles properament.