Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La CUP pressiona Aragonès: “President, posi ja una data i activem de nou el full de ruta independentista”

|

- Publicitat -

El diputat de la CUP-NCG Carles Riera ha exigit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que posi “ja” una data al referèndum d’autodeterminació, que creu que s’hauria de celebrar aquesta legislatura. “President, posi ja una data i activem de nou el full de ruta independentista”, ha dit Riera durant la seva intervenció al debat de política general. Segons el cupaire, l’exercici del dret a l’autodeterminació servirà per tornar la mobilització al carrer i “organitzar l’embat”. A més, creu que pot servir per “pressionar i tensar” l’Estat de cara a una negociació “real”, amb la vista de la comunitat internacional posada al conflicte.

Riera també ha aprofitat la seva intervenció per carregar contra ERC, a qui ha acusat de no complir els compromisos adquirits amb l’acord d’investidura. Segons el cupaire, els republicans no són un soci “ni creïble ni fiable”. A més, els ha acusat d’utilitzar el Govern “al servei de la seva agenda bilateral amb el PSOE”.

Publicitat

El diputat anticapitalista ha carregat especialment contra la taula de diàleg i ha dit que han passat de “l’escepticisme a la perplexitat”. Segons Riera, la negociació no està servint per resoldre el conflicte, sinó per “desactivar-lo”. “Estan jugant la carta de la desactivació del conflicte, i també de la desescalada de la confrontació”, ha denunciat Riera, que ha assenyalat que això el que fa és “estabilitzar” el marc autonòmic. “No podem deixar el país embarrancat a la taula, no s’ho mereix”, ha dit.

Per això, ha dit, cal un referèndum aquesta legislatura. Segons Riera, si es fixa ja una data es “pressionarà i tensarà l’Estat” i això pot afavorir una negociació “real”. Riera ha recordat l’embat que va representar l’1-O i ha subratllat que això demostra el poder que pot tenir una mobilització d’aquestes característiques. Per això ha reclamat “un nou cicle de mobilització i desobediència sostingut en el temps”, que pugui ajudar a “legitimar” Catalunya i “deslegitimar” l’Estat.

Riera també ha assenyalat que previsiblement el 2023 es celebrarà un referèndum d’autodeterminació a Escòcia. Per això els cupaires aposten per “sincronitzar” els calendaris i organitzar un referèndum poc després a Catalunya, per aprofitar que l’autodeterminació serà “al centre del debat” de la comunitat internacional.

Els cupaires tenen previst registrar una proposta de resolució perquè el Parlament voti si vol impulsar un nou referèndum aquesta legislatura. Riera ha demanat al Govern que “tingui la intel·ligència” de fer servir la proposta de resolució com a “element de pressió” en el marc de la taula de diàleg.

Et pot interessar  El lamentable xantatge de Colau al president Aragonès

Pressupostos i gir de 180 graus

Durant la seva intervenció, de mitja hora, Riera també s’ha referit als pressupostos, després que el Govern hagi dit en diverses ocasions que compta amb la CUP com a soci prioritari. El cupaire ha advertit l’executiu que per parlar dels comptes primer cal que “compleixin” els acords del pacte d’investidura. “Si volen que parlem compleixin els compromisos, arribin a la taula amb la carpeta del compliment”, els ha dit Riera, que ha assenyalat que “tenen pocs dies” però “encara uns quants per posar-se al dia”. De totes maneres, el diputat anticapitalista els ha avançat que “si a més de parlar volen negociar” cal que facin “un gir de 180 graus” en les prioritats estratègiques del Govern, com els Jocs d’Hivern o BCN World.

Perquè, de fet, els cupaires s’han mostrat molt crítics amb el rumb que està prenent el Govern. Riera ha admès que s’ha fet alguns avenços en “la desescalada repressiva” i passes “minses” en el dret a l’habitatge, però ha subratllat que el gruix d’acusacions exercides per la Generalitat segueixen en peu i que els desnonaments persisteixen.

El cupaire també els ha recriminat que no s’hagi aprovat la moratòria de macroprojectes de renovables, que no es desprivatitzi ni la sanitat ni l’educació, i que no s’hagi celebrat cap consulta a la població sobre els JJOO d’Hivern abans de presentar la candidatura. “Nosaltres vam complir l’acord i ara és president, però vostè no està complint i ho sap”, ha retret Riera a Aragonès.

Riera també ha assegurat que l’executiu té “les mateixes prioritats polítiques que en l’època de la sociovergència. “Ens trobaran de cara i amb el puny tancat si claudiquen davant l’Estat i renuncien, si la Generalitat segueix al costat de la repressió i dels desnonaments, si continuen les polítiques sociovergents i si no compleixen l’acord d’investidura”, ha advertit el cupaire, que ha afegit que si l’executiu pretén “perpetuar el sistema” trobarà la CUP a l’oposició.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut