Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La CUP lluita per modificar el Codi Penal i incorporar-hi el delicte d’ecocidi

|

- Publicitat -

La CUP vol que es modifiqui el Codi Penal espanyol per incorporar-hi el delicte d’ecocidi per “perseguir” els presidents de les corporacions responsables de produir il·legalment i conscientment un dany “greu, extens i durador” al medi ambient. El anticapitalistes han registrat una iniciativa al Parlament per portar aquesta qüestió al Congrés, que és qui té la potestat de modificar el Codi Penal. La CUP també demana que es creï un grup de treball per incloure l’ecocidi com a cinquè crim contra la humanitat a l’Estatut de Roma del Tribunal Penal Internacional.

“Volem perseguir aquestes empreses que fan ecocidi sense pagar-ne les conseqüències”, ha assegurat el diputat de la CUP Dani Cornellà en roda de premsa des del Parlament. Segons ha explicat, no només se n’han de fer responsables els presidents de les corporacions sinó també els seus inversors i accionistes.

Publicitat

Segons la definició que vol incorporar la CUP al Codi Penal, l’ecocidi és “tot acte il·legal o derivat d’un defecte greu de previsió o de precaució comès per estats, empreses públiques o privades o individus sabent que és altament probable que causi un dany greu, extens i durador a l’ambient”.

La CUP vol que es castigui amb presó permanent revisable els responsables dels casos extrems com ara la destrucció major d’ecosistemes, hàbitats i espècies classificats. Així com fer-los pagar una indemnització econòmica a les víctimes “com a mínim equivalent als beneficis obtinguts”.

Cornellà ha explicat que volen debatre la seva proposta amb els diferents grups del Parlament per tal que sigui aprovada per una “amplia majoria” quan es voti al ple de la cambra. Això suposaria, segons ha dit, tenir més força quan aquesta qüestió arribi al Congrés per modificar el Codi Penal.

Et pot interessar  El Constitucional treu les urpes contra la ILP per declarar la independència aprovada al Parlament
Publicitat

Opinió

Minut a Minut