Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La CUP insta JxCat, ERC i comuns a “aclarir” les seves aliances polítiques després de l’aprovació dels pressupostos

|

- Publicitat -

La CUP ha instat JxCat, ERC i els comuns a “aclarir” de forma “clara i transparent” quines aliances polítiques tenen un cop ja s’han aprovat els pressupostos de la Generalitat per al 2020, uns comptes que, segons els anticapitalistes, estaven negociats “responent a lògiques de pactes entre governs”. El Parlament va donar divendres llum verda als comptes “amb xifres injustificables i insuficients -amb els vots dels partits del Govern i l’abstenció de CatECP- i els anticapitalistes critiquen que el rebuig de la majoria d’esmenes presentades per ells ha impedit aprovar “mesures necessàries”, com “el retorn del 5% del salari retallat, també a personal sanitari” o una dotació de 500 MEUR per a la renda garantida universal.

Entre les esmenes presentades pels cupaires i que no van prosperar hi havia també el manteniment de totes les línies de P-3 i P-4 a les escoles públiques i la reducció de ràtios, l’increment de les beques en educació o el restabliment de l’horari lectiu anterior a les retallades. També demanaven expropiacions de sòl i habitatge i destinar-los a l’ampliació d’habitatge públic de lloguer social, la compra i construcció d’habitatges en sòl públic residencial per a destinar-los a habitatges amb protecció oficial en règim de lloguer; la reactivació econòmica i el
foment estructural de l’economia cooperativa; un salari en jornada ordinària de 1.239€ per les treballadores del sector públic; la internalització dels serveis d’emergències (112 i SEM), o una banca pública.

Publicitat

La CUP-CC critica que en aquests comptes no s’ha fet cap repriorització de la despesa tenint en compte el context actual i que des del seu subgrup sí que van presentar una bateria d’esmenes per fer una repriorització de la despesa per a enfortir el sector públic, a la reactivació econòmica i a l’impuls d’una renda garantida universal. Pel que fa a la llei d’acompanyament, advoquen per una major pressió en l’IRPF a les rendes més altes i d’una modificació de l’impost de patrimoni per a augmentar els ingressos, a més d’una moratòria de part del deute. “Era qüestió de voluntat política tirar endavant una alternativa política per prioritzar les persones per sobre de les grans empreses, bancs i capital”, assenyalen.

Et pot interessar  ERC avisa que seguirà "al camí de l'alliberament nacional" i situa l'autodeterminació com a proper objectiu

Per als anticapitalistes, aquests pressupostos ja eren insuficients abans del coronavirus però ara creuen que estan del tot “caducats” i que són “invàlids” per fer front a la crisi sanitària, i a l’econòmica i social. A més, critiquen que els anuncis del Govern sobre l’increment de 3.000 MEUR en despesa social són “propaganda” perquè 1.700 ja estan compromesos per ser fruit de la despesa executada el 2018 i 2019 amb la pròrroga dels pressupostos i els 1.300 restants “van destinats majoritàriament a la despesa tendencial”, amb “l’actualització i augment de preus de serveis concessionats, augment de professorat fruit de l’augment de l’alumnat”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut