Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024
Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024

La CUP insta a JxCat a crear un mecanisme de control extern dels Mossos

|

- Publicitat -

La CUP ha demanat a JxCat que avali la creació d’un mecanisme de control extern i independent que supervisi les actuacions dels Mossos d’Esquadra. La comissió d’estudi sobre el model policial votarà divendres les conclusions, a les quals els anticapitalistes demanen que el Parlament creï aquest òrgan. La CUP comparteix aquesta idea amb ERC i comuns, però JxCat “no ho té contemplat a les seves conclusions” de la comissió d’estudi del model policial. El diputat de la CUP al Parlament Xavier Pellicer ha dit que “és fonamental” que un grup com JxCat, “que ha denunciat la repressió, ho tradueixi en gestos concrets”. “Que es comprometin d’una vegada per totes“, ha reclamat.

El mecanisme extern que demana la CUP ha de ser públic i independent de control, investigació i avaluació de les actuacions policials, que tingui la defensa dels drets humans al centre. Ha de disposar de completa independència operacional, sense interferència política ni vinculació amb els cossos policials.

Publicitat

Pellicer ha explicat que Junts “no dona una resposta clara” quan els pregunten si donaran suport a la creació del mecanisme extern. A les seves conclusions, JxCat proposa que sigui una comissió parlamentària específica qui revisi actuacions concretes de les policies. El PSC tampoc està a favor d’un mecanisme extern, i proposta crear una unitat concreta especialitzada en aquesta matèria dins de l’estructura del Síndic de Greuges. Així, la proposta de la CUP no té, ara per ara, majoria.

El diputat ha considerat que durant el desenvolupament de la comissió d’estudi ha quedat “acreditat” que al cos de la policia catalana hi ha “una manca de control democràtic” i que hi ha “forats” a la conselleria d’Interior. I ha defensat que el mecanisme extern de control resulta “imprescindible”. Entre les altres propostes de la CUP hi ha la dissolució de les actuals unitats d’ordre públic, la BRIMO i les ARRO o la prohibició del foam i les pistoles elèctriques.

Et pot interessar  La CUP titlla de "molt greu" que el Govern no informés de la renovació amb Hard Rock enmig de les negociacions de pressupostos

Finalment, el diputat de la CUP ha ratificat que el seu grup no s’ha reunit amb el Govern ni té previst fer-ho per abordar els pressupostos. Fa unes setmanes van argumentar que no es trobarien amb l’executiu si aquest no feia un gir. “Estàvem a l’espera de veure si hi havia algun tipus de canvi al Govern a propòsit de la sortida de Junts”, ha raonat Pellicer, que no té “cap esperança” en que hi hagi cap canvi.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut