Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

La CUP directa a Cambray: “Negociació o dimissió”

|

- Publicitat -

La nova diputada de la CUP Nogay Ndiaye s’ha dirigit al conseller d’Educació, Josep González-Cambray, per demanar-li que negociï amb la comunitat educativa i “assumeixi” les seves reivindicacions. “Conseller, negociació o dimissió”, ha afegit des de la sala de premsa del Parlament. Segons la diputada, l’avançament del curs escolar només és “la gota que ha fet vessar el got” d’una situació que ha qualificat “d’insostenible”. Per la seva banda, el diputat de la CUP Xavier Pellicer no s’ha volgut pronunciar sobre si la presidenta del Parlament, Laura Borràs, hauria de plegar quan se li obri judici oral per possibles irregularitats. Ha admès però que és un tema “complex i incòmode” per l’independentisme.

Ndiaye s’ha mostrat sorpresa per les declaracions de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, davant d’una vaga “massiva” dels mestres i professors. I ha qualificat les paraules de Plaja de “menyspreu” cap a tota la comunitat educativa, no només cap als docents sinó també cap als alumnes i famílies.

Publicitat

Preguntat per la situació de la presidenta Borràs després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’hagi deixat a un pas de judici, Pellicer ha dit que la CUP “no té elements suficients” com per valorar la situació o “futures interpretacions”. Així doncs, ha dit que “ara no és el moment” de pronunciar-se i que en les properes setmanes ja faran un plantejament sobre aquesta qüestió.

Segons Pellicer, en el cas contra Borràs hi ha una operació d’Estat contra l’independentisme i també ha subratllat el compromís de la CUP contra la corrupció. Aquestes seran les dues premisses que “guiaran la brúixola” del plantejament dels anticapitalistes, ha dit, sense especificar més.

Sí que ha volgut deixar clar que en el marc de la ponència conjunta que debat la reforma del reglament del Parlament, la CUP no entendria que es modifiqués l’article 25.4, que estableix que un diputat queda suspès de les seves funcions quan se li obre judici oral per corrupció. La CUP no s’ha volgut pronunciar, de moment, sobre si aquest article s’ha d’aplicar a Borràs quan se li obri judici per suposada contractació irregular per fraccionar contractes.

Et pot interessar  El CIS atorga la victòria del 12-M al PSC, amb Junts i ERC pràcticament empatats

Demana a Rufián que s’evitin els “xous”

Pel que fa a les polèmiques declaracions del portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, Pellicer ha dit que “amb la que està caient de descrèdit de la política i del moviment independentista potser caldria evitar segons quins espectacles i xous”. Rufián ha dit, sobre els contactes de l’entorn de l’expresident Carles Puigdemont amb Rússia: “Són senyorets pensant que eren James Bond”. I ha provocat el malestar del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que ha traslladat al president de la Generalitat, Pere Aragonès. Pellicer ha afegit que cal evitar “donar ales a l’extrema dreta i a les preguntes que fan” i ha demanat “respecte per tota la resta de companys de viatge del moviment independentisme”.

Decret sobre la consulta dels Jocs d’hivern

En relació al decret llei que ha aprovat aquest dimarts el Govern per modificar al llei de consultes populars no referendàries per promoure consultes supramunicipals i poder fer la consulta sobre els Jocs d’Hivern al Pirineu i l’Aran, Pellicer ha dit que el seu grup no té tancat el sentit del seu vot sobre aquesta qüestió, que es votarà al ple de la setmana que ve. Pellicer veu correcte que es puguin fer consultes de la manera com estableix la reforma del Govern però vol acabar de treballar sobre les “condicions concretes” pel que fa a la consulta sobre els Jocs d’Hivern 2030.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut