Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La CUP defensa que el 21-D ja va oposar-se a la llicència per edat i afirma que llavors no hi havia “consens” a la Mesa

|

- Publicitat -

El diputat de la CUP-NCG, Xavi Pellicer, ha assegurat que a la reunió de la Mesa del Parlament del 21 de desembre del 2021 el seu grup ja es va posicionar contra les llicències per edat, però ha lamentat que en aquell moment no hi havia “consens” en tots els grups que formen part de la Mesa.

D’aquesta manera, ha donat a entendre que s’ha posat el cel quan hi ha hagut una pressió pública perquè es canviés. No obstant això, la Mesa n’era coneixedora al desembre, quan es va debatre, tanmateix en aquella ocasió, no es van sumar prou suports per oposar-s’hi. La Mesa del Parlament es compon per membres d’ERC, Junts, PSC i de la CUP.

Publicitat

En roda de premsa, ha remarcat que si haguessin tingut representació quan es va crear la figura –el 2008- haurien estat “absolutament contraris”. Pellicer ha justificat que a la Mesa del 21-D votessin a favor de reduir de cinc a tres els anys que es poden treballar sense cobrar perquè era una manera de “reduir el privilegi”. Amb tot, ha admès que poden fer “autocrítica” i valorar si hauria calgut “una posició més dura”.

D’altra banda, Pellicer també ha apuntat que ara no toca centrar-se en la renovació de l’òrgan intern de transparència del Parlament –que va patir dimissions arran de les tensions per la petició d’informació de l’Ara-, sinó que el que cal és “replantejar-lo” i treballar perquè actuï de forma “independent”. El diputat cupaire també ha carregar contra “l’opacitat i les resistències” que han existit per evitar que es publiqués la informació.

Pellicer ha celebrat que en la Mesa d’aquest dimarts tots els grups hagin estat d’acord en la necessitat d’eliminar la figura de les llicències per edat i ha insistit que el que cal és que el Parlament “revisi, reguli i retiri” tots els privilegis de “la classe política i els alts càrrecs”. “Ho ha de fer per ètica i moral, per justícia social i per credibilitat davant la ciutadania”, ha insistit.

Et pot interessar  La militància de la CUP ratifica els caps de llista: Laia Estrada, Sergi Saladié, Dani Cornellà i Bernat Lavaquiol

A més, Pellicer ha volgut vincular aquest cas, que ha titllat de “molt greu”, als sous dels diputats, que des de la CUP han assegurat en nombroses ocasions que són massa elevats. En aquest sentit, ha demanat a la resta de grups que se sumin a les seves peticions per una rebaixa dels sous, així com una regulació de les dietes.

En aquest sentit, ha instat Junts, ERC i PSC a presentar una proposta a la propera Mesa de regulació de les dietes, ja que la que va presentar la CUP no va convèncer la resta de grups. Segons Pellicer, els cupaires volen vincular la regularització de les dietes de manera que el cost que suposi vagi a càrrec dels diputats i per tant sigui ‘de facto’ una rebaixa del sou, mentre que assegura que la resta de grups volen que el cost corri a compte del Parlament.

Mesures “sense rigor científic” contra la pandèmia

Pellicer també s’ha referit a la pandèmia i ha criticat que el Govern emprengui mesures “sense rigor científic ni suficients dades”. És el cas, a parer dels cupaires, del toc de queda, que Pellicer ha criticat que ara el Govern vulgui retirar tot i haver-hi un “pic” de contagis; o del passaport covid.

El diputat de la CUP també ha denunciat que al novembre del 2021 van demanar les actes de diferents organismes al Govern –del Procicat, de la comissió d’experts i de la comissió delegada del Govern encarregada de l’anàlisi i la gestió de la pandèmia- però que encara no han rebut cap resposta. De fet, Pellicer ha assegurat que sembla que l’executiu estigui duent a terme “filibusterisme parlamentari” demanant pròrrogues perquè l’oposició no pugui “fiscalitzar”.

Per aquest motiu, Pellicer ha explicat que tenen previst presentar una bateria de preguntes amb resposta escrita sobre aquests organismes i la gestió de la pandèmia, així com demanar la compareixença d’alguns dels integrants dels òrgans, encara que no ha detallat quins.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut