Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

La CUP, contrària a la proposta d’ERC per la investidura de Sánchez: opina que “fa retrocedir el país als temps de CiU”

"El nostre país va canviar el 2017, va tastar la llibertat i aquest és el llindar a partir del qual s'ha de construir" ha reblat el candidat de la CUP a Barcelona

|

- Publicitat -

La CUP tampoc no està satisfeta amb les condicions que el president Pere Aragonès va posar perquè ERC voti a favor d’una hipotètica investidura de Pedro Sánchez després de les eleccions del 23-J. Els anticapitalistes creuen que la proposta dels republicans de continuar la negociació política, acabar amb el dèficit fiscal i culminar el traspàs de Rodalies, “fa retrocedir el país als temps de Convergència i Unió (CiU)”.

Així s’ha expressat el cap de llista dels anticapitalistes per Barcelona el 23-J, Albert Botran, aquest dijous 20 de juliol, durant la roda de premsa d’EFE, en la qual també ha participat amb la diputada Mireia Vehí. Botran, que ha lamentat que en les tres condicions que va detallar el president no hi consti l’aposta per autodeterminació, ha recordat que “el nostre país va canviar el 2017, va tastar la llibertat i aquest és el llindar a partir del qual s’ha de construir“. Tot i afirmar que hi ha negociacions “discretes” entre els grups independentistes per pactar una posició comuna al Congrés, el líder cupaire ha confirmat que desconeixia la proposta dels republicans i que se’n va assabentar pels mitjans de comunicació.

Publicitat

Botran també ha criticat que ERC que s’estigui separant de l’independentisme i “desdibuixant l’horitzó” d’assolir una república catalana després dels pactes als quals ha arribat amb els socialistes. En aquesta línia, el cupaire ha defensat que la seva proposta és un “independentisme ple de contingut”. De fet, Botran ha criticat el terme que va utilitzar ERC de “posar preu” a una investidura que revalidi un govern de coalició entre PSOE i Sumar: “No estem parlant d’una transacció comercial, sinó de fer valdre uns drets polítics”, ha dit.

Et pot interessar  ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

Una de les línies vermelles de la CUP, tal com la mateixa formació ha expressat en les converses amb les altres formacions independentistes, és assolir un referèndum d’autodeterminació, motiu pel qual rebutja frontalment el fet que ERC es “conformi” amb la tala de diàleg, les reunions de les quals tampoc no han permès abordar la qüestió del referèndum.

A banda d’interpel·lar als republicans, els cupaires també han enviat un missatge a Junts de qui, coincidint amb ERC, han assegurat que planteja el referèndum com una qüestió de “bloqueig”. “Posar les urnes no és un crim, no volem bloquejar res sinó desbloquejar la sobirania del nostre país”, ha dit la número 1 per Girona, Mireia Vehí.

Alhora, la diputada al Congrés ha afegit que si la Moncloa no aposta per un referèndum és que “no estan entenent res”. “Han diagnosticat 85 vegades la mort del procés i aquest poble fa segles que hi ha un conflicte nacional. Ens preguntem si el PSOE i Sumar estan disposats a regalar el país a l’extrema dreta abans que posar les urnes”, ha reblat Vehí.

Amb tot, Vehí ha remarcat que votar la CUP és “frenar” Vox perquè van frec a frec a les enquestes i ha defensat que el seu model està separat per un “abisme” amb el del partit d’extrema dreta.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut