Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La CUP avala que Aurora Madaula ocupi la vacant de Cuevillas però demana explicacions a Junts

|

- Publicitat -

La CUP donarà suport a Aurora Madaula (JxCat) perquè passi a ser secretària segona de la Mesa del Parlament en substitució de Jaume-Alonso Cuevillas. Així ho ha anunciat el diputat de la CUP i també membre de la Mesa, Pau Juvillà, que ha advertit que tot i el vot a favor estan “preocupats” per la polèmica amb Cuevillas després que s’oposés a tramitar iniciatives que puguin implicar la inhabilitació dels membres de l’òrgan. De fet, els cupaires han demanat una reunió a JxCat perquè els donin explicacions i perquè “no es torni a repetir”. D’altra banda, Juvillà ha desvinculat l’elecció de Madaula de l’acord d’investidura després que Roger Torrent apostés per un acord “global”. “No participarem d’un intercanvi de cadires”, ha dit.

En roda de premsa al Parlament, Juvillà ha remarcat que els preocupa que pocs dies després que es constituís la Mesa ara renunciï Cuevillas i ha assegurat que això demostra la “falta de consens” dins de Junts. De totes maneres, ha dit que facilitaran que Madaula el substitueixi perquè des d’un inici els anticapitalistes es van comprometre a garantir una majoria independentista als òrgans i a entendre la Mesa “com una eina”.

Publicitat

“La Mesa ha de servir perquè al Parlament es pugui parlar de tot, com a mur als discursos d’odi i d’extrema dreta i contra les ingerències constants del TC i de l’Estat al Parlament”, ha explicat. Per això, diu, optaran perquè Madaula sigui qui rellevi a Cuevillas i no Lucas Ferro, que era la proposta dels comuns. De fet, Juvillà ha apuntat que de moment no els sembla que els comuns ajudin a garantir “alguns dels principis” que ells defensen a l’òrgan.

Et pot interessar  Estrada planteja el 12-M com un "plebiscit" entre una política "dependent de l'Estat" i "un nou rumb"

De totes maneres, els cupaires segueixen demanant explicacions a Junts per la polèmica amb Cuevillas i els demanen que “no torni a passar”. Juvillà ha explicat que han demanat una reunió a la formació de Carles Puigdemont “per entendre què ha passat” i per garantir que “es compleixen els consensos” i que “la majoria independentista no és simbòlica”.

D’altra banda, i després que el diputat d’ERC i expresident del Parlament, Roger Torrent, hagi apostat per fer “un acord global” que inclogui tant el relleu a la Mesa com la investidura, Juvillà ho ha volgut desvincular, argumentant que no pretenen entrar a cap “intercanvi de cadires”.

En relació a la investidura, Juvillà s’ha remès a l’acord amb ERC i ha dit que confien en els portaveus dels republicans quan garanteixen que el pacte està blindat. Amb tot, ha advertit que si es varia el pacte s’haurà de tornar a portar a la militància perquè el debati i ha recordat que les bases ja el van considerar “de mínims”.

Segons ha explicat, els cupaires confien que en aquesta reunió que han demanat a Junts també els facin retorn de les propostes que els van presentar de cara a un eventual pacte d’investidura.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut