Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

La CUP acusa ERC de provocar la “davallada” de l’independentisme per pactar amb el PSC i dir “no a tot” en matèria social

Botran demana recuperar l'acord d'investidura d'Aragonès per revertir la tendència a la baixa del moviment

|

- Publicitat -

La CUP ha culpat a ERC de provocar una “davallada” de l’independentisme en les enquestes en els últims anys per la política de pactes amb el PSOE. En una roda de premsa aquest dimecres, el candidat dels anticapitalistes a Barcelona a les eleccions del 23-J, Albert Botran, ha emplaçat als republicans a deixar enrere les aliances amb els socialistes que han comportat una posició del “no a tot en matèria social” i una aposta per macroprojectes com el Quart Cinturó o el Hard Rock. Botran ha demanat al Govern que rescati les propostes de l’acord d’investidura de Pere Aragonès com ara recuperar la gestió pública del 061, evitar que els Mossos participin en desnonaments, transformar l’ICF en una banca pública, un pla pilot de la renda universal.

A l’acord firmat el 2021 també hi havia el compromís de destinar el 25% del pressupost de salut a atenció primària i d’invertir 1.000 milions d’euros en habitatge per incrementar en 5.000 pisos a l’any el parc públic d’habitatge.

Publicitat

D’aquesta manera, Botran ha contestat al candidat dels republicans, Gabriel Rufián, que el va interpel·lar en el debat d’aquest dimarts al vespre de TV3 i Catalunya Ràdio, tot demanant-li que faci propsotes concretes i els ajudi per tenir més força negociadora de l’independentisme al Congrés. El cap de llista dels anticapitalistes ha reclamat tornar a posar sobre la taula aquest document que “fixava una agenda social clara i ambiciosa” i, que comportaria deixar enrere els acords per ampliar l’aeroport o per fer una nova autovia al Vallès.

D’altra banda, Botran ha criticat la candidata de Sumar a Catalunya, Aina Vidal, per assegurar en una entrevista a Catalunya Ràdio que la CUP vota el mateix que Vox el 80% de les vegades. El líder cupaire ha dit que la dada “no és correcte” i ha considerat que “és una manipulació desesperada” per “mirar de cobrir la vergonya de votar el mateix que el PP en una operació d’Estat”, en referència a la investidura de Jaume Collboni (PSC) com a alcalde de Barcelona, que va comptar amb el vot afirmatiu dels comuns i dels populars.

Et pot interessar  Aragonès acusa Illa de defensar la proposta de Cs sobre trilingüisme: "Cal un president que no abandoni la llengua mai"

El diputat al Congrés ha detallat que la formació independentista ha votat que no a les propostes “que no eren suficients” però han donat llum verda a les que veien com a positives com ara la llei trans, la llei de l’eutanàsia, de l’avortament, la creació d’un fons de compensació per les víctimes de l’amiant o l’impost als bancs i energètiques.

Alhora, ha defensat el ‘no’ dels anticapitalistes a la reforma laboral perquè mantenia les mateixes condicions que va imposar el PP per acomiadar i també de la reforma de les pensions perquè consolida l’edat de jubilació als 67 anys i allarga els anys de còmput a 29.

Pel que fa al debat a tres d’aquest dimecres a RTVE, Botran ha pronosticat que en la conversa el conflicte català només es tractarà “en termes repressius”, de la mateixa manera que va passar en el cara a cara entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo. “L’única recepta que tenen per Catalunya és mirar de fer desaparèixer una reivindicació majoritària com l’autodeterminació, alguns amb una repressió més explícita i altres menys, però que continua sent repressió”, ha dit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut