Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

La Comissió de la Dignitat recorda al Gobierno que Catalunya ja va anul·lar el judici de Companys

En un manifest, critiquen que la llei de memòria democràtica aprovada al Consell de Ministres arriba tard i destaquen que el que cal és que Espanya assumeixi la seva responsabilitat

Agències 15/09/2020
Pla mig del Consell de Ministres -amb Pedro Sánchez al centre- d'aquest 15 de setembre del 2020. (Horitzontal)

La Comissió de la Dignitat i personalitats del món universitari i polític han subratllat aquest dimarts que Catalunya ja va anul·lar el judici a l’expresident Lluís Companys amb una llei aprovada al Parlament el 2017, que va declarar il·legals els tribunals militars. “Aquesta declaració arriba tard”, apunten en un manifest, on recorden que això s’havia demanat moltíssimes vegades sense obtenir resposta. El text destaca que el que cal és una “reparació d’estat” per a un “crim d’estat”, assumint Espanya la seva responsabilitat. “La ministra Carmen Calvo va dir que el reconeixement de responsabilitat de l’Estat no era un acte propi d’un país democràtic. No ho és si ho han fet França i Alemanya?”, es pregunten.

Aquesta reparació, continua el text, és la que ha de fer l’Estat, “i ho deu a les institucions catalanes i a tot el poble de Catalunya”. Sí que remarca que la nova llei de memòria democràtica que impulsa el govern espanyol sí que pot servir per anul·lar la resta de processos fets fora de Catalunya, i així “reparar persones com Carrasco i Formiguera, afusellat a Burgos, i Joan Peiró, a València”.

Signen el manifest la Comissió de la Dignitat i personalitats com Josep-Lluís Carod-Rovira, el conseller Ramon Tremosa, l’exconseller Joan Manuel Tresserras, l’expresident del Parlament Joan Rigol, el president de l’IEC, Joandomènec Ros, els advocats Magda Oranich i Benet Salellas, i els presidents d’ANC i Òmnium, Elisenda Paluzie i Jordi Cuixart.