Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La Comissió de la Dignitat recorda al Gobierno que Catalunya ja va anul·lar el judici de Companys

|

- Publicitat -

La Comissió de la Dignitat i personalitats del món universitari i polític han subratllat aquest dimarts que Catalunya ja va anul·lar el judici a l’expresident Lluís Companys amb una llei aprovada al Parlament el 2017, que va declarar il·legals els tribunals militars. “Aquesta declaració arriba tard”, apunten en un manifest, on recorden que això s’havia demanat moltíssimes vegades sense obtenir resposta. El text destaca que el que cal és una “reparació d’estat” per a un “crim d’estat”, assumint Espanya la seva responsabilitat. “La ministra Carmen Calvo va dir que el reconeixement de responsabilitat de l’Estat no era un acte propi d’un país democràtic. No ho és si ho han fet França i Alemanya?”, es pregunten.

Aquesta reparació, continua el text, és la que ha de fer l’Estat, “i ho deu a les institucions catalanes i a tot el poble de Catalunya”. Sí que remarca que la nova llei de memòria democràtica que impulsa el govern espanyol sí que pot servir per anul·lar la resta de processos fets fora de Catalunya, i així “reparar persones com Carrasco i Formiguera, afusellat a Burgos, i Joan Peiró, a València”.

Publicitat

Signen el manifest la Comissió de la Dignitat i personalitats com Josep-Lluís Carod-Rovira, el conseller Ramon Tremosa, l’exconseller Joan Manuel Tresserras, l’expresident del Parlament Joan Rigol, el president de l’IEC, Joandomènec Ros, els advocats Magda Oranich i Benet Salellas, i els presidents d’ANC i Òmnium, Elisenda Paluzie i Jordi Cuixart.

Et pot interessar  ERC reclama al govern espanyol que expedeixi de manera immediata la declaració de reparació de Companys
Publicitat

Opinió

Minut a Minut