Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La comissió de Justícia del Senat aprova la reforma del Codi Penal a mitges: falten les esmenes suspeses pel TC

|

- Publicitat -

La comissió de Justícia del Senat ha aprovat aquest dimarts el text de la reforma del Codi Penal a mitges, ja que si bé s’aprova la modificació del delicte de malversació i del de desordres públics agreujats, falten els articles i disposicions a la reforma judicial que el TC ha suspès a petició del PP. La reforma del CP s’ha aprovat amb el suport d’ERC, Podem, PSOE i PNB. Pel que fa als següents passos a seguir, el text es debatrà i votarà al ple del Senat el pròxim dijous, 22 de desembre, però hi ha incògnites sobre el seu procediment un cop la reforma s’aprovi.

Abans que comencés la comissió, la ponència de la comissió de Justícia del Senat havia acordat eliminar del text els articles suspesos pel TC, mantenint la tramitació per a la resta de la reforma. Això es tradueix en el fet que la derogació de la sedició i la modificació dels desordres públics agreujats i la malversació continuen endavant. Amb tot, el text de la reforma s’ha aprovat amb 16 vots a favor d’ERC, Podem, PSOE i PNB, i 11 vots en contra. Paral·lelament, la Mesa del Senat també ha acordat per majoria (3 vots del PSOE i 1 del PNB) acatar la decisió del TC, eliminar del text les parts suspeses, i alhora personar-se en la causa i presentar al·legacions.

Publicitat

Els grups del Senat han expressat dubtes sobre quin és el procediment a seguir un cop la reforma sigui aprovada el dijous vinent, perquè si bé el tràmit exigeix que qualsevol llei torni al Congrés si pateix modificacions al Senat, aquestes modificacions han estat per ingerència del TC, i no pels vots dels senadors, obrint així una nova incògnita.

Et pot interessar  ERC, Junts i el PSOE acusen el PP de fer un ús partidista del Senat

La vicepresidenta primera del Senat i senadora del PSOE, Cristina Narbona, ha apuntat que en aquests moments la cambra no està en disposició de determinar si el text tornaria o no al Congrés. En cas afirmatiu, la reforma es podria aprovar al Congrés, sense les parts suspeses pel TC, en un nou ple que se celebraria l’última setmana abans que acabi l’any. Per contra, el president de la ponència de la reforma del Codi Penal al Senat, el també socialista Joan Lerma, ha apuntat que malgrat les retallades del TC, el text es manté tal com va arribar del Congrés, i que, per tant, tècnicament no pateix modificacions al Senat que justifiquin que hagi de tornar a ser votat a la cambra baixa la setmana que ve.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut