Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

La causa contra els regidors de Pineda de Mar per l’expulsió de policies d’un hotel l’1-O s’eternitza

Ambdós regidors i el cap del cos municipal estan acusats de pressionar l’hoteler perquè expulsés mig miler d’agents espanyols en el marc de les protestes contra la violència policial

Agències 07/03/2022
El cap de la Policia Local de Pineda de Mar i els dos regidors acusats de coaccionar un hoteler l'1-O, als Jutjats d'Arenys de Mar Data de publicació: dilluns 07 de març del 2022, 12:32 Localització: Arenys de Mar Autor: Jordi Pujolar

El judici contra una exregidora i un regidor del PSC de Pineda de Mar (Maresme) i el cap de la Policia Local del municipi, que s’havia de celebrar aquest dilluns als Jutjats d’Arenys de Mar, es farà finalment a l’Audiència de Barcelona.

Res més començar la sessió, el fiscal de Delictes d’Odi Miguel Ángel Aguilar ha demanat la suspensió pel fet que un dels acusats és membre d’un cos de seguretat. La jutgessa ha admès la incompetència i elevarà la causa per als tres acusats. Fiscalia els demana tres anys de presó i d’inhabilitació per coaccions a l’hoteler que allotjava mig miler d’agents de la Policia Nacional, desplegats a Catalunya amb motiu de l’1-O. Segons l’acusació, van fer pressió perquè l’hotel expulsés els policies de l’establiment.

Tot i que el fiscal havia demanat “certificar” a través de l’Ajuntament de Pineda de Mar l’estatus del cap de la Policia Local, el mateix agent ha reconegut ser l’inspector cap del cos municipal des de l’any 2008. La jutgessa ha considerat innecessari fer el tràmit per tal d’agilitzar el procés i elevar la causa a l’Audiència de Barcelona per als tres acusats.

Fonts judicials han explicat a l’ACN que la fiscalia ha intentat arribar a un acord amb les parts per evitar el judici, però de moment no s’ha arribat a cap pacte. S’admeten contactes entre la fiscalia i la defensa dels regidors, mentre que amb la defensa del cap de la Policia Local no sembla que es pugui arribar a cap acord.

Els fets exposats

La fiscalia acusa l’exregidora Carme Aragonès –va plegar el 2018 abans de les darreres eleccions municipals–, l’encara regidor Jordi Masnou i el cap de la Policia Local d’haver coaccionat un hoteler perquè expulsés dels seus establiments mig miler d’agents de la Policia Nacional, desplegats a Catalunya els mesos de setembre i octubre de 2017 amb motiu de l’1-O.

Els fets haurien tingut lloc la nit del 2 d’octubre durant una multitudinària manifestació a les portes de l’hotel per condemnar l’actuació policial durant el referèndum. Regidors i policia haurien amenaçat la direcció de l’hotel, segons aquest relat. L’endemà, 3 d’octubre, es produïa la sortida dels agents dels hotels.

En aquest cas també van estar acusades una altra regidora del PSC, Sílvia Biosca, a qui la fiscalia va acabar retirant l’acusació, i la llavors portaveu d’ERC, Mònica Palacín, a qui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va arxivar el procediment.