Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

La campanya “La universitat, en català!” aplega més de 200 queixes per discriminació del català als graus

La iniciativa evidencia els constants casos on no es compleix el pla docent d’una assignatura en concret que promet l’ús de la llengua catalana

Redacció 31/03/2022
Ple general d'una aula d'italià a la facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el 13 d'octubre de 2021. (Horitzontal) Data de publicació: dimecres 13 d’octubre del 2021, 13:18 Autor: Albert Segura Lorrio

La Plataforma per la Llengua, juntament amb la SEPC , la FNEC i la BEA, van impulsar una iniciativa per denunciar discriminacions lingüístiques en l’àmbit universitari. Amb el nom de “La universitat, en català!”, la campanya va activar una web que el dia d’avui ha recollit més de 200 queixes relacionades amb els canvis de llengua d’una assignatura, incomplint el pla docent, i la manca d’oferta d’assignatures en català.

Sovint també han rebut una mostra clara d’absència d’assignatures en català, especialment als màsters i postgraus. Els exemples d’aquestes discriminacions són incomptables. Des d’excuses d’una professora que demanava fer presentacions orals en castellà perquè hi havia 2 alumnes d’Erasmus, fins a l’exigència de presentar treballs en castellà perquè “és més fàcil corregir”.

La primera conclusió d’aquesta campanya ha estat que dir que “la majoria d’assignatures s’imparteixen en català” és, com a mínim, qüestionable.