Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

JxCat obre la porta a persones no afiliades per presentar-se a les primàries per les municipals del 2023

|

- Publicitat -

No caldrà ser afiliat de JxCat per presentar-se a les primàries del partit per triar els caps de llista a les eleccions municipals del 2023. Així es desprèn del reglament per escollir els candidats que la formació ha difós aquest dimarts i que no posa com a condició ser membre de JxCat per concórrer a aquesta elecció interna. El document estableix un procés de primàries per als municipis de més de 50.000 habitants i obre la porta, a més, als alcaldes d’altres formacions que vulguin encapçalar la candidatura de JxCat, sempre que s’apuntin al partit abans del mes de març.

Concretament, estableix que “les persones que exerceixen l’alcaldia d’un ens local i siguin persones afiliades o simpatitzants a la base de dades de Junts per Catalunya abans del dia 28 de febrer”, sempre que ho manifestin, “seran considerats candidats a valorar”. La valoració la farà la Comissió Municipal Territorial (CMT) –formada per representants del municipi, de la comarca, de la vegueria i de la direcció de JxCat–, que serà l’òrgan que proposarà els candidats a primàries i en validarà els guanyadors.

Publicitat

Aquesta fórmula permet, a la pràctica, que persones de fora del partit concorrin a les primàries o, almenys, optin a ser precandidats. També facilita que alcaldes que es van presentar sota el paraigües de JxCat a les eleccions de l’any 2019 però que no són afiliats al nou partit –perquè són militants del PDeCAT, per exemple– optin a repetir si s’integren a la formació presidida per Carles Puigdemont.

Els aspirants a les primàries hauran de comunicar la seva candidatura al partit en un termini de tres dies des de la convocatòria del procés. Llavors, es proclamaran els precandidats i començarà el procés de recollida d’avals, que hauran de ser d’un mínim del 20% dels afiliats al municipi. Al desè dia d’ençà de l’obertura del procés, es proclamaran els candidats i s’obrirà un període de campanya electoral fins a la celebració de les votacions uns deu dies més tard, no més tard del 30 d’octubre de 2022.

Et pot interessar  ERC, Junts i el PSOE acusen el PP de fer un ús partidista del Senat

Ara bé, aquest és el procediment previst per als municipis de més de 50.000 habitants, ja que JxCat ha establert un altre mecanisme per elaborar les candidatures de les localitats amb menys població. Els municipis de menys de 50.000 habitants que tinguin coordinadora local del partit celebraran una assemblea local per proposar candidats i, després de rebre la proposta de la CMT, duran a terme una assemblea de ratificació. Si no hi ha coordinadora, la candidatura proposada per la CMT serà definitiva. El cap de llista escollit serà l’encarregat d’elaborar la resta de la candidatura “en coordinació amb l’executiva local” i amb l’aval de la CMT. En aquets municipis, els candidats també hauran de comptar amb l’aval del 20% dels afiliats.

El reglament, que té set títols, 24 articles i tres disposicions addicionals, s’aprovarà previsiblement al Consell Nacional que JxCat celebrarà aquest dissabte.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut