Dimecres, 29 de juny de 2022 - Edició 1434
La República

JxCat nega les filtracions del pla de desescalada del Govern i refusa polemitzar amb ERC

Fonts de Junts mostren la seva sorpresa després que els republicans abandonin la reunió de la covid-19

Agències 18/11/2020
El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, dirigint-se a la reunió del consell executiu del 10 de novembre del 2020. Horitzontal.

JxCat nega les filtracions del pla de desescalada del Govern en funcions. Fonts governamentals del partit refusen polemitzar amb ERC, després que els republicans hagin abandonat la reunió de la covid-19 d’aquest dimecres al matí, per exigir que s’aturessin les filtracions a la premsa sobre la desescalada. Des de JxCat mostren la seva sorpresa per aquesta reacció, ja que afirmen que no han fet arribar als mitjans de comunicació cap esborrany sobre el pla de reobertura de sectors, previst per dilluns que ve. Des de Junts subratllen que no comentaran el detall de cap reunió que no es fa pública. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha dit durant el ple del Parlament que les filtracions són “absolutament lamentables”.

ERC abandona la reunió

Els membres d’ERC del Govern que participen a la reunió del comitè executiu de crisi per la covid-19 han abandonat la sessió exigint que s’aturin les filtracions del pla de desescalada i demanant un “pacte de lleialtat”, tal com han confirmat fonts del partit a l’ACN. Segons ERC, “es tracta de salvar vides” i no de “generar més confusió a la ciutadania”.

La trobada telemàtica estava previst que la presidís Aragonès, amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Sàmper; la titular de Salut, Alba Vergés; el d’Educació, Josep Bargalló, i el de Territori, Damià Calvet. Protecció Civil també es va queixar dilluns i ho va considerar una “falta de respecte”.

Dilluns a la tarda, després que al matí es filtrés un esborrany del pla de desescalada, el subdirector de Protecció Civil Sergio Delgado va criticar a Twitter el que havia passat. Al seu parer, aquestes filtracions són una “falta de respecte total” als tècnics i a la feina que fan des de fa mesos contra la covid-19, però també als ciutadans, “que mereixen tenir certeses i no rumors”, i a les activitats econòmiques afectades. Delgado va afegir també les institucions.

La seva piulada va rebre la resposta de la consellera de Cultural, Àngels Ponsa, que va assegurar que no hi podia estar més d’acord, i també de l’expresident de la Generalitat Quim Torra, que va mostrar el seu suport i agraïment per la feina que està fent Delgado i el seu equip.

Filtracions “lamentables”

Durant la sessió de control al Govern en funcions, aquest matí al Parlament, Aragonès ha considerat “absolutament lamentables” les filtracions als mitjans de comunicació sobre el pla de desescalada. A més, el vicepresident ha demanat a la ciutadania que “no en faci cas”, i als propis periodistes que siguin “responsables” i que no en publiquin res fins que els documents no estiguin “completats” i no siguin definitius.