Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

JxCat exigeix al PSOE reconeixement de Torra, Puigdemont i els presos com a interlocutors

|

- Publicitat -

JxCat ha exigit a Pedro Sánchez diàleg entre la Generalitat i la Moncloa, “sense condicions ni exclusions”, amb mediació internacional, i el reconeixement de Quim Torra, Carles Puigdemont i els presos polítics com a interlocutors. En una roda de premsa aquest dilluns al matí al Parlament, la cap de files de JxCat a Madrid, Laura Borràs, ha remarcat les “voluntats polítiques” per a la investidura del líder del PSOE. De moment la formació manté el ‘no’.

L’exconsellera ha reivindicat que JxCat no va al Congrés a votar el mateix que ERC, sinó a defensar els interessos de Catalunya: “Hem vingut a votar el que creiem que és just per al país”. Torra i Puigdemont -a distància- han encapçalat la reunió de coordinació estratègica d’aquest matí, amb Borràs, membres del Govern i diputats de JxCat al Parlament i a Madrid.

Publicitat

Borràs ha reiterat que no es pot excloure el principal partit independentista al Parlament del diàleg amb l’Estat, després de les converses entre PSOE i ERC. La cap de files de JxCat al Congrés ha lamentat que els socialistes encara no els hagi trucat per negociar: “Difícilment deuen voler que investim ningú”.

Borràs ha subratllat que el diàleg “sense condicions” ha de poder abordar l’autodeterminació i la fi de la repressió. En aquest sentit, l’exconsellera ha dit que un exemple de bona voluntat per part de Madrid seria la retirada dels recursos al Constitucional en contra de les resolucions del Parlament sobre l’autodeterminació. Finalment, Borràs ha apostat per formar un “cordó sanitari” a Vox perquè el partit d’extrema dreta quedi apartat de la Mesa de la cambra baixa espanyola.

Sànchez diu que la via unilateral “no té sentit” si el govern espanyol mostra voluntat de diàleg amb l’autodeterminació

D’altra banda, Jordi Sànchez s’ha mostrat partidari d’abandonar la via unilateral si el govern espanyol mostra voluntat de diàleg i es troba el consens per reconèixer l’autodeterminació i el referèndum. En una entrevista a ‘El Periódico’ aquest dilluns, Sànchez ha dit que en aquest escenari, i si tot “comença a caminar”, “la unilateralitat no tindria sentit” i ha recordat que en el seu moment va ser útil perquè Rajoy “va tancar totes les portes”. “La unilateralitat no és l’objectiu”, ha apuntat. Des de la presó de Lledoners, l’exlíder de JxCat a Madrid ha reconegut que una abstenció d’ERC i un vot negatiu de JxCat a la investidura de Sánchez “no seria bo per a l’estabilitat del Govern ni com aposta pel diàleg”. “La voluntat de JxCat i ERC es confluir”, ha destacat.

Et pot interessar  La Moncloa rebutja el 'cara a cara' de Sánchez amb Puigdemont: "El candidat és Illa"

En la mateixa entrevista, Sànchez ha constatat que “probablement” complirà la condemna “íntegrament”. Ha afirmat que la sortida “més justa i políticament transparent” és una llei d’amnistia però que no creu que es faci realitat. Una reforma del Codi Penal “té el risc que serveixi per tipificar actes que avui no són delictes”, mentre que un indult ha dit que no el vol demanar.

De les negociacions per a la investidura de Sánchez, ha dit que tots han de fer una aposta pel diàleg i la solució política. “Pedralbes era un bon punt de partida. Una altra qüestió important és la figura del relator”, ha opinat. Sànchez ha apostat perquè el PSOE o el govern espanyol facin pública la seva proposta i perquè hi hagi un mètode de treball i un diagnosi compartit. També ha assenyalat que, com que caldrà temps, s’ha d’evitar escalar la tensió amb “mesures repressives”.

Això sí, ha retret al PSOE no haver trucat a JxCat. “Si volen diàleg, que no marginin JxCat. Hi ha temps per arribar a un acord”, ha apuntat. També ha subratllat que el líder del PSOE ha de normalitzar relacions amb el president Torra “li agradi més o menys”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut