Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

JxCat es compromet a reactivar la DUI només amb majoria d’escons i no de vots

Laura Borràs critica el “pactisme tràgic” d’ERC a Madrid perquè “no porta a avançar” cap a la república

Avatar
Agències 09/02/2021
Pla curt de Laura Borràs en roda de premsa a la seu de l'ACN el 9 de febrer de 2021. (Horitzontal)

La candidata de JxCat, Laura Borràs, s’ha compromès ara a reactivar la DUI encara que l’independentisme només tingui majoria d’escons, però no de vots. Així ho ha explicat en una roda de premsa a l’ACN aquest dimarts, on després de diverses preguntes i repreguntes, ha concretat que amb una majoria només d’escons al Parlament (68), Junts “també es compromet” a reactivar la declaració d’independència del 2017. D’altra banda, Borràs ha criticat el “pactisme tràgic” d’ERC a Madrid perquè “no porta a avançar” cap a la república: “L’independentisme no és màgic, és real”, ha reblat després que els republicans acusessin Junts de tenir “dreceres màgiques” per assolir la independència.

Preguntada per si va ser un “error” declarar la independència el 2017 sense una majoria de vots, i només en escons, Borràs només ha respost que cal “aprendre dels errors en la legislatura anterior”. Tot seguit, la candidata de JxCat ha argumentat que el document del “compromís” per la independència, inclòs al programa electoral, s’ha d’entendre “en globalitat i complexitat”.

Tot seguit, Borràs ha sentenciat per primera vegada que n’hi hauria prou amb una majoria d’escons al Parlament per reactivar la DUI: “Nosaltres expliquem que el que volem, amb el 50% de vots o el 50% d’escons, és avançar cap a la independència, amb una resolució al Parlament per reforçar el resultat electoral”.

Repreguntada concretament per si, d’aquesta manera, n’hi hauria prou amb la majoria absoluta a la cambra que marquen els 68 escons, Borràs ha asseverat que Junts portarà “la voluntat de les urnes per executar-la de manera plena”. “Els demòcrates ho som en totes les condicions i circumstàncies. El 50% d’escons també ens compromet en aquesta idea del compromís”, ha insistit.

El document de JxCat sobre el seu ‘Compromís de les institucions de la Generalitat amb la independència’, incorporat al programa electoral, no parla en cap moment de majoria d’escons:

“Les eleccions al Parlament continuen essent la principal font de legitimitat democràtica del procés d’independència. Cada convocatòria ens situa en un marc plebiscitari en què confirmar que la voluntat de constituir una República Catalana és robusta i persistent. Per això, en la mesura que de les eleccions en resulti una majoria suficient, del 50% dels vots emesos, i suficientment compromesa amb la vigència del mandat vinculant del referèndum d’autodeterminació del Primer d’Octubre, caldrà que tots els actors de l’independentisme facin els preparatius necessaris per fer-lo efectiu i que han de culminar amb l’activació de la Declaració d’Independència signada el 10 d’octubre de 2017 i votada pel Parlament el 27 d’octubre següent”.