Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

JxCat defensa que el ple de pressupostos sigui amb votació telemàtica i els 135 diputats

Eduard Pujol: “El moment exigeix garanties democràtiques i la tecnologia ens pot ajudar en aquest sentit”

Avatar
Agències 13/04/2020
Pla mig del portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, atenen els mitjans des del passadís del Parlament el 10 de desembre del 2019 (horitzontal)

El grup parlamentari de Junts per Catalunya defensarà aquest dimarts a la Mesa i a la junta de portaveus que el ple per aprovar els pressupostos de la Generalitat per aquest 2020 es celebri a distància i amb votacions telemàtiques dels 135 diputats. El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, afirma que és tècnicament possible fer-ho: “El moment exigeix garanties democràtiques i la tecnologia ens pot ajudar en aquest sentit”. La proposta de JxCat contrasta amb la proposta del mateix president de la Generalitat, Quim Torra, de celebrar una sessió plenària amb 21 diputats i el vot delegat. Per Pujol, aquesta opció “treu la legitimitat i la representativitat pròpies de la cambra que representa la sobirania del poble de Catalunya”.

En aquest sentit, considera que el Parlament, com qualsevol altra institució, entitat o empresa pot desenvolupar la seva activitat de manera presencial i telemàtica i que “no hi ha impediments tecnològics ni pel que fa al debat, ni en les signatures electròniques, ni en la votació. No hi ha excusa tècnica que valgui. És qüestió de voluntat política”.

Eduard Pujol també recorda que des de l’inici de la crisi JxCat ha insistit en la necessitat de reformar el Reglament del Parlament, per adaptar la Cambra al segle XXI. “No poder treballar telemàticament deixa el Parlament de Catalunya totalment silenciat, indefens i subordinat en el debat polític que la crisi ens obliga a fer” afegeix.

“Per respecte a la ciutadania de Catalunya i a la sobirania del nostre Parlament ens cal reivindicar la funció de representació política de la cambra. S’ha de poder dur a terme el control al Govern, canvis procedimentals o reformes pressupostàries derivades de les urgències. El Parlament no pot anar a remolc hauria de ser al davant”, ha remarcat Pujol.

Pujol conclou que és “inimaginable” que la solució que s’adopti en aquesta situació
D’urgència i en ple segle XXI, sigui “la mateixa que s’hauria pres en una emergència
semblant fa 40 anys”, en al·lusió a l’opció de celebrar un “versió reduïda” del ple.