Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

JxCat considera que l’esmena d’ERC a la ‘Llei Celaá’ “no protegeix” la immersió lingüística

Junts defensa que s’hauria de suprimir tot el punt sobre llengües vehiculars

Agències 04/11/2020

El diputat de JxCat al Congrés Sergi Miquel ha rebutjat l’esmena d’ERC a la llei educativa impulsada per la ministra d’Educació, Isabel Celaá, perquè considera que “no protegeix” la immersió lingüística. Els republicans han pactat amb el Gobierno eliminar de la ‘Llei Celaá’ que el castellà sigui llengua vehicular a Catalunya però JxCat lamenta que “no és el blindatge” adequat. En roda de premsa aquest dimecres a la cambra baixa, Miquel ha defensat l’esmena de JxCat que planteja suprimir tot el punt sobre llengües vehiculars, és a dir, el primer apartat de la disposició addicional 38 de la nova norma, que substituirà la ‘Llei Wert’.

Segons JxCat, l’esmena d’ERC deixa la porta oberta a què el Ministeri d’Educació dicti a través d’un decret un percentatge de classes que cal fer en castellà a les escoles catalanes. El projecte de llei diu que “les administracions educatives garantiran el dret dels alumnes a rebre ensenyaments en castellà”.

Això “fa de tot menys blindar el sistema d’immersió lingüística”, ha dit Miquel, que advoca per suprimir tot aquest apartat que, al final, menciona que el castellà i la resta de llengües cooficials seran vehiculars, extrem que ERC proposa eliminar.

Miquel ha insistit que l’esmena d’ERC “no impedeix que el ministre de torn pugui via reial decret establir un % de llengua castellana en matèries que no siguin les de llengua” la qual cosa seria “un èxit del PSOE” i “perillós” per a la defensa de la immersió.

Segons el diputat, no es pot entendre que la referència a les administracions educatives de la llei exclou el Ministeri d’Educació i, per això, ha remarcat que JxCat mantindrà viva la seva pròpia esmena per eliminar del tot l’apartat en qüestió.