Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Junts reclama la condonació del deute del FLA i les competències per recaptar tots els impostos

|

- Publicitat -

Junts posa dues mesures damunt la taula per revertir l’infrafinançament de Catalunya: la condonació del deute del fons de liquiditat autonòmica (FLA) i les competències perquè la Generalitat pugui recaptar tots els impostos. Així consta en les conclusions que ha registrat la formació independentista a la Comissió d’Estudi sobre el Deute Històric de l’Estat amb Catalunya, a les quals ha tingut accés l’Agència Catalana de Notícies. També xifren aquest deute històric en uns 450.000 milions d’euros. Segons els seus càlculs, la partida més gran correspon a l’infrafinançament en l’àmbit de les polítiques socials (375.000 milions), seguida del dèficit d’infraestructures (50.900 milions) i les pensions (30.000 milions).

En declaracions a l’ACN, el diputat de Junts, Joan Canadell, assenyala que “són xifres astronòmiques, que afecten clarament el benestar de la societat”. En aquest sentit, constata com “els catalans som els dotzens en benestar a l’Estat espanyol, quan ens pertocaria ser els quarts, i els 135 a nivells europeu, quan els bascos i els navarresos són el 48 i el 50”.

Publicitat

És per això que, en primer lloc, des de Junts plantegen reclamar la condonació del deute del FLA, que situen en 80.000 milions d’euros. “Aquest endeutament l’hem hagut d’assumir perquè hem tingut dèficit fiscal”, assegura Joan Canadell. La condonació, sostenen a les conclusions, “suposaria una reducció parcial del deute històric”.

Per altra banda, el grup demana “disposar de les competències suficients perquè l’Agència Tributària de Catalunya recapti tots els impostos”. En aquest sentit, el diputat de Junts apunta: “Cal que tinguem la clau de la caixa, i si cal negociem una quota de solidaritat fins que tinguem un estat independent”.

Et pot interessar  Junqueras colla Puigdemont: "La unitat no es construirà al voltant de l'egoisme de qui vota contra el que és bo pel país"

“No proposem un nou sistema de finançament. Tots els sistemes que s’han fet no han solucionat el problema”, defensa Canadell. A més d’aquestes dues mesures, les conclusions també plantegen la creació d’un sistema propi de pensions, a través d’una Agència de Seguretat Social Catalana; que l’Estat cedeixi a l’Estat el 19% dels fons europeus Next Generation amb efectes retroactius, o el pagament del deute de la disposició addicional tercera.

La Comissió d’Estudi sobre el Deute Històric de l’Estat amb Catalunya (CEDHEC) va constituir-se el maig de l’any passat a proposta de Junts i amb el suport d’ERC i la CUP. Hi han comparegut una dotzena d’experts, com l’exconseller Andreu Mas-Colell o els economistes Oriol Amat i Guillem López Casasnovas.

Buscar el consens independentista

La comissió d’estudi havia de debatre i aprovar aquest dimarts les seves conclusions, però finalment la sessió va ser posposada per acord de la Mesa i els portaveus. Des de Junts veuen positivament l’ajornament i assenyalen que això dona més marge per a consensuar un “document únic” amb ERC i la CUP. Canadell sosté que l’informe que en surti s’ha d'”enviar” a les institucions europees per negociar actius i passius “en un hipotètic procés de secessió”.

En les seves conclusions, registrades la setmana passada, ERC també aposta perquè la Generalitat recapti tots els impostos mentre Catalunya no sigui independent, a través d’una llei de finançament singular.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut