Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

Junts prioritza un pacte alternatiu al PSC per governar a la Diputació de Barcelona

La clau de l'operació recau en el PP, que té quatre representants, però que hauria de repetir la jugada feta al consistori barceloní donant de nou suport al PSC i als comuns

|

- Publicitat -

La presidència de la Diputació de Barcelona és l’única que encara està en joc després de la celebració de les eleccions municipals. La bruta jugada del PSC, els comuns i el PP, que van conxorxar-se per tal d’investir Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona, impedint així que el candidat guanyador dels comicis, Xavier Trias, governés la ciutat amb ERC, ha fet que Junts allunyi la possibilitat de repetir l’acord amb el PSC pel qual van governar plegats l’anterior legislatura.

Malgrat la insistència del PSC a negociar amb els de Laura Borràs la Diputació, l’executiva nacional del partit ha emès aquest dimarts un comunicat en el qual descarta reeditar el pacte amb el PSC i assegura que buscarà una majoria “alternativa” a la Diputació de Barcelona. Tal com ha expressat el portaveu del partit, Josep Rius, Junts vol “vertebrar amb altres forces polítiques una majoria més àmplia que la que té el PSC”, motiu pel qual iniciarà una roda de converses amb tots els grups “per fer-ho possible”. Tot i que la formació encara no ha concretat amb quins grups té més intenció de pactar, Rius assegura que prioritzaran pactes independentistes.

Publicitat

El portaveu ha avisat que “l’operació d’estat a Barcelona per impedir que l’independentisme governés a la capital de Catalunya marca un abans i un després” i ha afegit que “el que va passar a l’Ajuntament de Barcelona, amb el pacte entre el PSC, Comuns i el PP, per impedir l’alcaldia de Xavier Trias és un exemple de mala política, d’usar la mentida com a arma política”.

Amb tot, el ple de constitució de la Diputació de Barcelona està previst per a principis de juliol, però encara sense data fixada. La majoria absoluta se situa en 26 diputats, de manera que un pacte entre Junts (12) i ERC (11) seria insuficient; si se sumés eldiputat de Tot per Terrassa, podrien arribar fins als 24 representants, que guanyarien els 23 dels comuns i el PSC. No obstant això, la clau de l’operació recau en el PP, que té quatre representants, però que hauria de repetir la jugada feta al consistori barceloní donant de nou suport al PSC i als comuns. En la primera votació cal majoria absoluta; en la segona volta, el candidat amb més suport és elegit president de l’ens supramunicipal.

Et pot interessar  El PSC fixa una àrea metropolitana, una xarxa de tramvia i el Hard Rock com a prioritats a les comarques de Tarragona

D’altra banda, el portaveu ha explicat que l’executiva del partit ha fet un balanç dels resultats de les eleccions municipals i de les negociacions posteriors per constituir alcaldies, consells comarcals i ens supramunicipals. Rius ha celebrat que Junts és el partit amb més alcaldies del país, concretament 336: “Som la primera força en nombre d’alcaldies i que participa en més governs municipals”. D’aquests municipis, Junts governa amb majoria absoluta a 274. El partit té l’alcaldia en 10 capitals de comarca i és la formació que ha guanyat més consells comarcals, un total de 19.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut