Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Junts pregunta al Gobierno si té pensat aplicar el 155 lingüístic que proclama Casado

El partit recorda que el TC avala que el català com a llengua vehicular “no produeix cap lesió” del dret a l’educació

Agències 25/11/2021
La portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, en una sessió de control.

El grup parlamentari de Junts al Congrés dels Diputats ha preguntat al Gobierno si té pensat aplicar el 155 lingüístic que proclama el cap de l’oposició, el líder del PP, Pablo Casado. En una bateria de preguntes presentada a la Mesa de la cambra baixa espanyola, Junts també demana a l’executiu si prendrà “represàlies” contra polítics i responsables de centres educatius que “es neguin a implantar el bilingüisme” a l’ensenyament. Una altra de les preguntes demana si el govern estatal pensa utilitzar les sentències del Tribunal Suprem i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per “substituir” el model educatiu a Catalunya, “en contra de l’enorme consens social amb què compta”.

A la bateria els diputats de Junts pregunten a més si el govern té la “intenció” d’utilitzar la condició d'”administració educativa” de l’Administració de l’Estat per “imposar” el bilingüisme als centres educatius.

A banda, i “davant d’una probable sentència” del Tribunal Constitucional que declari la “inconstitucionalitat” de la LOMLOE, Junts també pregunta si el govern preveu “reorientar” l’aplicació de la legislació en matèria educativa “de forma que es culmini la voluntat expressada pel ministre Wert” en relació a la LOMCE, quan va dir que calia “espanyolitzar els nens de Catalunya”.

Una altra pregunta demana al govern si creu que la legislació en matèria educativa “ha de servir per perseguir llengües cooficials minoritàries l’ús de les quals està amenaçat”.

I una altra s’interessa per l’explicació del govern sobre el fet que a l’estat espanyol “hi hagués major respecte a les minories nacionals i comunitats històriques” durant els anys 90 del segle XX que durant els 20 del segle XXI.

Finalment, Junts recorda que els consensos en matèria educativa i en relació amb l’escola en català “sobre els quals en bona part pivotava el pacte constitucional del 1978 a Catalunya” quedaven “reflectits” en la doctrina “històrica” del Tribunal Constitucional que deia: “l’ús del català com a llengua vehicular de l’ensenyament no produeix cap lesió del dret a l’educació” (en una cita textual que recull la bateria de preguntes). Davant d’aquest fet, el partit pregunta: “Considera el govern que aquests consensos s’han trencat definitivament amb la recent jurisprudència que imposa el bilingüisme en l’ensenyament a Catalunya?”.