Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Junts i PSC frenen una declaració de suport a les defensores pel dret a l’avortament a Andorra

ERC, la CUP i els comuns transformaran el text en una proposta de resolució que portaran a la Comissió d'Igualtat i Feminismes del Parlament

|

- Publicitat -

Denúncia conjunta d’Esquerra Republicana, la CUP i En Comú Podem contra Junts i el PSC, després que tots dos partits hagin frenat una declaració a la Junta de Portaveus en suport a Vanessa Mendoza Cortés, activista i presidenta de l’associació andorrana Stop Violències. Davant el fre de Junts i el PSC a la declaració de suport a l’activista pels drets de les dones i el dret a l’avortament, ERC, la CUP i els comuns han anunciat que transformaran el text en una proposta de resolució. Posteriorment, els tres grups portaran la proposició a la Comissió d’Igualtat i Feminismes del Parlament. Els partits també han rebutjat que el PSC hagi portat un text alternatiu que no feia cap referència a Andorra.

La diputada de la CUP al Parlament de Catalunya, Laia Estrada, ha lamentat que no s’hagi pogut llegir la declaració institucional al Ple de la cambra, subratllant que Andorra, juntament amb el Vaticà, és l’únic territori d’Europa on l’avortament està totalment penalitzat. Per aquest motiu, ha defensat la importància de donar a conèixer aquesta situació. A la vegada, ha retret que en una moció presentada per la seva formació al mes d’octubre tots els partits, tret de Vox, PP i Cs, van donar suport a les persones encausades al Principat per aquest motiu. En aquest sentit, ha lamentat el fre per part de Junts i el PSC: “Quan hi posen noms i cognoms, quan hi posem un cas concret ens diuen que no, que millor no parlar-ne”.

Publicitat

Per la seva banda, la diputada d’ERC al Parlament, Jenn Díaz, ha afirmat que, en un primer moment, es comptava amb el consens dels juntaires en la declaració i que, amb el seu suport, hi havia una majoria per tirar-la endavant. A més, ha detallat que el text parla de la preocupació que genera en la comunitat internacional la penalització de l’avortament a Andorra. Díaz ha denunciat que, en paral·lel a aquesta declaració, s’ha treballat una proposta de resolució sobre els drets sexuals i reproductius a El Salvador i que aquesta sí que compta amb el suport dels grups de Junts i els socialistes. Així, s’ha preguntat: “Per què quan parlem d’Andorra desapareixen de l’equació?”.

Et pot interessar  ERC, Junts i el PSOE acusen el PP de fer un ús partidista del Senat

Finalment, Mendoza ha criticat que malgrat la proximitat que hi ha entre Catalunya i Andorra, la ciutadania no tingui els mateixos drets. “Vosaltres aneu a Andorra a comprar perfums i anar a esquiar i nosaltres venim aquí a comprar un dret humà com és l’avortament“, ha denunciat, tot afegint que el cost varia entre els 300 i els 8.000 euros en funció de l’estat gestacional de la dona. Així, l’activista ha fet una crida a donar-li suport el dia del judici, el pròxim 4 de desembre, ja sigui a les portes dels jutjats d’Andorra o fent algun altre tipus d’acte.

“Abans ens penjaven i ara ens jutgen, abans per bruixes i ara per ser dones que volem drets“, ha manifestat. A banda de la seva presència a l’ONU, l’activista ha dit que serà jutjada també per haver participat en un documental emès per TV3 sobre el tema de l’avortament. La presidenta d’Stop Violències també ha instat a fer boicot a una cadena de perfumeries del cap de govern d’Andorra, la qual compta també amb diversos establiments a Catalunya.

L’activista s’enfronta a un judici al Principat per haver parlat a l’ONU sobre  les conseqüències que té la prohibició de l’avortament a Andorra. El Principat l’acusa d’un delicte de difamació, pel qual Mendoza s’enfronta a dues sancions de 6.000 euros. L’activista ha denunciat que el seu és un judici “feudal” perquè va en contra del feminisme, les dones i la llibertat d’expressió.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut