Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

Junts diu que el 12-M està en joc “el futur de la llengua” i carrega contra Illa: “No mourà ni un dit pel català”

La presidenta del Parlament, Anna Erra, considera que Catalunya està en "emergència lingüística" i demana revertir-ho

|

- Publicitat -

Junts considera que el 12 de maig està en joc “el futur de la llengua” i aposta per un govern que la defensi “amb fermesa i convicció”. Així ho ha assegurat aquest dimarts la cap de llista per Tarragona i actual portaveu del partit al Parlament, Mònica Sales, qui ha carregat contra el candidat del PSC, Salvador Illa. “Ja ha dit que quan se li adrecen en castellà, ell contesta en castellà”, ha etzibat. “No mourà ni un dit per evitar que el català acabi sent una llengua residual i de segona”, ha agregat. En aquesta línia, ha garantit que Carles Puigdemont “farà de la promoció del català un eix central”. Al seu torn, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha remarcat que Catalunya està en “emergència lingüística” i ha demanat revertir-ho.

En una atenció als mitjans amb motiu de Sant Jordi, Junts ha apostat per fomentar la lectura i els llibres. “La llengua és patrimoni del nostre país, és l’element clau de pertinença i identitat, que ens genera oportunitats de vida i cohesió social”, ha dit Erra. “Volem un país que es pugui viure al 100% en català”, ha agregat.

Publicitat

La presidenta del Parlament ha apuntat que hi ha “molts indicadors negatius” sobre l’ús del català i ha recordat que segons un informe de Plataforma per la Llengua del 2019, la llengua catalana és d’ús habitual només per al 36% de la població. Erra ha assegurat que les dades són “més preocupants” entre els joves.

Per la seva banda, per revertir-ho Sales ha assegurat que les polítiques lingüístiques són “essencials” i ha demanat “impulsar amb tota la força” la llengua catalana. “Estimulant l’hàbit de la lectura guanyem com a país”, ha dit. La cap de llista per Tarragona ha defensat que així millorarà la comprensió lectora, s’estimularà a més parlants i creixerà la indústria editorial.

Et pot interessar  Puigdemont, sobre el posicionament de l’advocat del TJUE: "Si s'acaba confirmant, algú haurà d'explicar l'ús partidista del Parlament Europeu"

Preguntada per les enquestes publicades aquest dimarts, Sales ha assegurat que el seu partit “no se centra” en els sondejos.

Junts ha atès els mitjans davant la parada del partit per aquest Sant Jordi, entre els carrers Rambla Catalunya i Provença. A l’espai hi havia diversos simpatitzants i alguns dels càrrecs del partit signaven el llibre ‘Retornem-hi’, de Carles Puigdemont. Entre altres, s’hi ha pogut veure el secretari general del partit, Jordi Turull; el cap de campanya pel 12-M, Albert Batet; o el portaveu del partit, Josep Rius.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut