Edició 2152

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 16 de juny del 2024
Edició 2152

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 16 de juny del 2024

Junts defensarà a la UE la “compatibilitat” d’un referèndum amb la Constitució i seguir amb la mediació internacional

Comín evita aclarir en quin grup parlamentari aniran però nega que formar part dels 'no inscrits' els hagi "limitat"

|

- Publicitat -

Junts es compromet a “promoure” un debat sobre la “compatibilitat” d’un referèndum d’autodeterminació de Catalunya amb la Constitució espanyola en la propera legislatura europea. Així ho recull el programa electoral de la formació per a les eleccions del 9-J, que contempla també el compromís de “recolzar i reforçar” la negociació amb el PSOE, amb mediació internacional, per “resoldre el conflicte polític” entre Catalunya i l’Estat, així com la defensa de la “compatibilitat plena” del dret a l’autodeterminació amb el projecte europeu. En roda de premsa, el número 1 de Junts a les europees, Toni Comín, ha evitat aclarir en quin grup parlamentari aniran, però ha negat que formar part dels ‘no inscrits’ els hagi “limitat”.

Publicitat

Junts ha estructurat el seu programa per a les eleccions europees del proper 9-J en tres eixos: internacionalització de la “causa catalana” a la Unió Europea i la resta del món; la defensa dels interessos de Catalunya davant les institucions europees; i la reivindicació d’una posició catalana en els grans debats europeus.

Pel que fa a la internacionalització de la “causa catalana”, en la presentació del programa aquest dijous, Comín ha subratllat que es tracta de la principal línia d’acció que es proposa la formació de cara a la propera legislatura i ha apuntat que pretenen “continuar” reivindicant el dret a l’autodeterminació de Catalunya a través, entre d’altres, de la “construcció d’aliances” per donar a conèixer el conflicte o la promoció del debat sobre la “compatibilitat” d’un referèndum d’autodeterminació de Catalunya i la Constitució espanyola -en base al seu article 92- entre els actors polítics i jurídics europeus.

Segons ha assenyalat Comín, la formació es proposa fer “pedagogia” a les institucions europees per tal que arribi el missatge que el dret a l’autodeterminació “és el millor mètode per a la resolució de conflictes territorials”. En aquest sentit, el programa de Junts recull, entre els primers punts, que la formació “recolzarà i reforçarà” des del Parlament Europeu “el procés de negociació entre Junts i el PSOE, amb mediació internacional, iniciat a Ginebra per resoldre el conflicte polític de l’estat amb Catalunya”.

Més enllà de la resolució del conflicte entre Catalunya i l’Estat, el cap de llista de Junts a les eleccions europees ha subratllat que també pretenen denunciar el “doble estàndard” de la Unió Europea pel que fa al “respecte” de l’estat de dret dels estats membres. Segons ha denunciat Comín, les institucions europees han actuat “amb fermesa” en països com Hongria, mentre que han mirat “cap a una altra banda” en el cas de la “persecució” del moviment independentista a l’Estat.

Et pot interessar  Junts recorda a ERC que el govern de Collboni va "decidir-lo" el PP

El programa també compromet la formació a la defensa de “l’aplicació integral” de l’amnistia, així com el seu “encaix” amb el dret europeu i internacional, alhora que també contempla culminar amb l’oficialitat del català a la Unió Europea.

Comín nega que formar part del grup de ‘no inscrits’ els hagi “limitat”

Preguntat per quin grup europarlamentari tenen intenció d’inscriure’s per a la propera legislatura al Parlament Europeu, Comín ha evitat posicionar-se i ha dit que Junts està format per “tres corrents ideològics” -liberal, socialdemòcrata i d’esquerres-, i que, per tant, podrien encaixar en diversos grups. “Hem d’esperar a veure com es conforma el Parlament”, ha apuntat. Tot i això, el cap de llista de Junts ha assegurat que s’integraran al grup que “respecti” la defensa del dret a l’autodeterminació i que “no tingui cap hostilitat” cap al procés independentista.

Així mateix, Comín ha negat que formar part del grup dels ‘no inscrits’ en la darrera legislatura els hagi “limitat”. “La nostra situació no era especialment incòmode i no hem pagat cap dels peatges que implica estar en aquest grup”, ha assegurat.

Dona per fet que Puigdemont serà president de la Generalitat

Després que l’última enquesta preelectoral del CIS hagi situat a ERC per davant de Junts a les eleccions europees, Comín ha evitat pronunciar-se sobre l’impacte que pot tenir en els resultats de la formació el fet que Puigdemont no lideri la llista.

El candidat de Junts ha donat per fet que Puigdemont serà investit de nou president de la Generalitat i ha assegurat que el seu “paper” en la “tasca d’internacionalització” del moviment independentista català serà “més robust” al capdavant de l’executiu català i “comparable” amb el que ha fet des de Brussel·les.

El programa electoral de Junts també inclou, entre els seus grans eixos, “avançar” en l’autonomia de la Unió Europea en el camp de la defensa; una reforma institucional perquè el Parlament Europeu passi a tenir iniciativa legislativa i “superar” la votació per unanimitat al Consell Europeu; augmentar el pressupost de la Unió; accelerar l’aplicació de mesures per revertir el canvi climàtic i “repartir” les despeses de la transició verda de manera “justa i equilibrada”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut