Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Junts decidirà aquest dissabte si vol debatre un canvi de direcció de cara al Congrés Nacional

|

- Publicitat -

El Consell Nacional de Junts d’aquest dissabte a Alcarràs fixarà la data del Congrés Nacional del partit, que previsiblement ha de ser propera a aquest estiu. Segons fonts del partit consultades per l’ACN, al conclave del cap de setmana s’hi tancarà tant el calendari del Congrés com també el contingut que s’hi ha de debatre. Per tant, aquest dissabte el partit confirmarà si al Congrés hi abordarà la renovació de la direcció del partit, així com l’aprovació d’una nova ponència ideològica que fixi el rumb de la formació.

El Congrés Nacional és l’òrgan de màxima representació del partit, format per totes els persones afiliades. Segons els Estatuts de Junts, el Congrés Nacional Ordinari s’ha de reunir cada dos anys. El congrés fundacional del partit, al 2020, es va allargar des del juliol fins a l’octubre, ja que l’elecció dels dirigents i el debat sobre el full de ruta del partit es va estendre entre aquests mesos. Per tant, d’acord amb els Estatuts el Congrés Ordinari hauria de ser entre aquestes dates.

Publicitat

Tot i que finalment el Congrés se celebrarà aquest any, sectors dins del partit pressionaven per endarrerir-lo fins un any després, concretament fins passades les eleccions municipals, perquè el debat intern no interferís en la preparació electoral.

Què s’hi debatrà?

En el Consell Nacional d’aquest dissabte també s’espera que es tanqui un altre punt important relacionat amb el Congrés, que és el contingut que s’hi ha de debatre. Tot i que els estatuts no ho especifiquen, és als Congressos Nacionals on s’ha de fer la renovació de càrrecs, de manera que aquest dissabte el partit confirmarà si a l’estiu s’elegirà una nova direcció del partit.

A banda dels vint consellers nacionals que designa el mateix Congrés, un dels càrrecs que podria canviar és la secretaria general. De moment, el secretari general del partit és l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez. Tot i això, hi ha altres perfils que es postulen per ocupar el càrrec, com l’actual presidenta del Parlament, Laura Borràs. Encara que obertament ella mateixa no s’ha proposat mai per liderar el partit, sí que ho fa ver el diputat de Junts Jaume Alonso Cuevillas, del seu entorn proper. En una entrevista a ‘El Món’, va assegurar que Borràs és “la persona amb més carisma i seguiment en l’espai de Junts” i la va situar com a nova líder del partit.

Et pot interessar  Aragonès continua obert a governar amb Junts i manifesta que la seva prioritat és un "govern independentista"

Des de diferents sectors també es veu un dels actuals vicepresidents de la formació, Jordi Turull, com a candidat al capdavant del partit, per bé que l’exconseller sempre ho ha negat.

A banda, també hi ha la situació de l’expresident de la Generalitat i president actual del partit, Carles Puigdemont. L’expresident és el líder indiscutible del partit i la persona entorn la qual es va fundar JxCat, però Puigdemont no ha confirmat si vol optar a la reelecció. A més, Puigdemont és també president del Consell per la República. De fet, quan aquest òrgan havia d’escollir el seu nou líder hi va haver veus internes que demanaven que qui optés a presidir el CxR no pogués ser un membre de partit, però finalment es va descartar posar aquest requisit.

Al marge de l’elecció dels lideratges, també són competències del Congrés l’aprovació de les ponències ideològiques i organitzatives. Per tant, aquest dissabte Junts també confirmarà si a l’estiu debatrà unes noves ponències, que podrien fixar un nou rumb estratègic al partit.

Consell Nacional

La reunió del Consell Nacional es farà aquest dissabte a Alcarràs (Segrià). La convocatòria del Consell arriba després que l’executiva del partit es reunís durant dos dies a Sallent de forma extraordinària per abordar la situació.

Al marge de les qüestions relacionades amb el Congrés Nacional, aquest cap de setmana també es parlarà de la preparació de les eleccions municipals i s’hi presentarà els informes del secretari general del partit, Jordi Sànchez, i del secretari d’organització, David Saldoni, com és habitual en aquestes reunions. Sànchez farà una intervenció en obert a les 12.30 hores.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut