Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Junts celebra el seu segon Consell Nacional des que és a l’oposició, deixant per més endavant una possible revisió de l’estratègia del partit

|

- Publicitat -

Junts celebra aquest dissabte el seu segon Consell Nacional al Prat de Llobregat després del trencament amb ERC al Govern. El partit de Laura Borràs i Jordi Turull encara una trobada de caràcter rutinari i deixa per més endavant una possible revisió de l’estratègia del partit. Segons ha confirmat l’ACN, un sector de la formació ha posat sobre la taula una proposta de resolució per convocar un Consell Nacional extraordinari i una Convenció Municipalista per debatre el rumb del partit ara que ha passat a l’oposició i afrontarà els comicis locals del 2023. La intenció és que es faci abans d’acabar l’any, però algunes fonts apunten que la data és “modificable”.

“El partit es va endreçant cada vegada més”, va dir Turull dijous en una entrevista a ‘El Món a Rac1’. Fa més d’un mes que els postconvergents són fora del Govern i critiquen que ERC dirigeixi l’executiu sense aclarir amb quins suports parlamentaris compta per tirar endavant les seves iniciatives, especialment els pressupostos del 2023.

Publicitat

El passat 22 d’octubre el Consell Nacional de Junts es va aplegar a Vic per tancar files i encarar la nova etapa com a partit de l’oposició. Així que ara es reuniran al Prat de Llobregat dissabte per tractar qüestions més ordinàries com les finances del partit o el conveni firmat amb la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC).

Ara bé, alguns sectors de Junts han demanat que es debati i voti una proposta de resolució per fer un Consell Nacional extraordinari i una Convenció Municipalista de cara al desembre per abordar l’estratègia del partit ara que han sortit del Govern i que queden uns sis mesos per a les municipals.

De moment, Turull sosté que Junts són “constructius” a l’oposició i que continuen oberts a negociar els pressupostos. Aquest divendres al matí mantindran una trobada “tècnica” amb el Govern on esperen rebre concrecions sobre determinades partides, ja que sospiten que han canviat arran de la remodelació de l’executiu en solitari d’ERC.

Silenci de Borràs

Després de fer campanya per sortir del Govern i guanyar, la presidenta del partit, Laura Borràs, va assegurar que Junts faria una oposició “ferma i responsable” i va qüestionar la “legitimitat democràtica” del president Pere Aragonès.

Et pot interessar  'Junts+ Puigdemont per Catalunya', el nom de la candidatura del president a l'exili pel 12-M

Ara bé, la presidenta suspesa del Parlament porta un mes sense fer declaracions a la premsa, si bé s’ha pronunciat sobre algunes qüestions com la reforma de la sedició a través de les xarxes socials. A finals d’octubre, l’advocada Magda Oranich va acusar Borràs de fer-li “pressions” quan estava fent l’informe intern del partit sobre l’esbroncada de Francesc de Dalmases a una periodista. Mà dreta de Borràs i diputat, de Dalmases va acabar dimitint com a vicepresident de Junts i aquesta setmana ha estat sancionat amb una multa de 600 euros i una amonestació.

Borràs va tornar al focus de la polèmica quan ‘eldiario.es’ va revelar la setmana passada que la seva defensa havia encarregat l’informe pericial a Emilio Hellín, ara conegut com Luis Enrique, exmilitant de la formació d’ultradreta Fuerza Nueva i condemnat pel segrest, tortura i assassinat el 1980 de la jove de 19 anys Yolanda González. La fiscalia ha demanat apartar Hellín de la causa que Borràs té oberta al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per suposadament haver fraccionat contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La presidenta de Junts encara està a l’espera de l’obertura del judici oral al TSJC.

Sense debat sobre el cas Dalmases

Tot i que algunes veus havien plantejat que de Dalmases hagués de deixar l’acta de diputat per l’esbroncada a una periodista, finalment el partit ha aparcat la polèmica pel cas Dalmases i no ho debatrà.

Membres del Consell Nacional de Junts van impulsar una recollida de firmes perquè de Dalmases deixés l’acta de diputat, segons van explicar fonts del partit a l’ACN. Si bé la petició va aconseguir el suport d’un 20% dels membres del Consell Nacional, finalment els mateixos impulsors van optar per retirar-la i donar per tancat el cas.

La Comissió de l’Estatut dels Diputats va concloure que Dalmases havia “intimidat” la sotsdirectora del programa ‘FAQS’ de TV3 per les preguntes del programa a Borràs la presumpta prevaricació i falsedat documental en el cas de la Institució de les Lletres Catalanes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut