Diumenge, 9 de maig de 2021 - Edició 1018
La República

Junts acusa Colau de convertir l’obelisc del Cinc d’Oros en “un monument mut” i reclama que recuperi el seu sentit històric

Proposa que s’hi instal·li una rèplica de l’estàtua de la República feta per Viladomat o que es convoqui un concurs públic de projectes

Avatar
Agències 22/04/2021
Jordi Martí, portaveu del Grup municipal de Junts per Catalunya a Barcelona, presentant la proposta en relació al monument de la plaça del Cinc d'Oros.
El grup de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona ha proposat aquest dimecres remodelar l’obelisc que ocupa la part central de la plaça del Cinc d’Oros per recuperar el seu sentit històric referent a la primera república. En concret, presentaran un prec a l’alcaldessa per reclamar que s’instal·li una còpia de l’estàtua de la República de Josep Viladomat a sobre de l’obelisc o bé que es porti a terme un concurs públic de projectes per retornar al monument el seu sentit original d’homenatge a Pi i Margall i als valors republicans. L’any 2016 es va canviar el nom de la plaça de Joan Carles I -vigent des de 1981- i se li va retornar el seu nom original. El dissabte passat es va retirar la placa en honor al rei emèrit.
Jordi Martí, portaveu de Junts per Catalunya a Barcelona, ha denunciat que amb l’extracció de la placa ha quedat un “monument mut”, que no explica res i resta sentit històric a l’espai. És per aquesta raó que demana al govern d’Ada Colau l’actualització d’aquest entorn perquè la ciutadania i els visitants de la ciutat puguin entendre el conjunt escultòric i històric de l’obelisc. Des de Junts per Catalunya han proposat tornar a instal·lar la placa en homenatge a Pi i Margall per recuperar l’al·legoria de la primera república catalana i així tornar a donar el valor històric a l’espai. Tot i que demanen al govern municipal recuperar els valors inicials d’aquest monument, han assegurat que no volen polaritzar ni contraposar la seva proposta amb la dels altres, simplement “dignificar l’espai, recuperant els valors republicans de la construcció”.