Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Junqueras fa una crida a actuar “coordinats i sense retrets” per obligar l’Estat a seure en una taula

|

- Publicitat -

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha intervingut a l’acte de Perpinyà a través d’una gravació d’àudio per subratllar la utilitat de la unitat independentista. “Quan som molts, quan actuem coordinats sense retrets ni confondre l’adversari, tenim prou força per obligar l’Estat a fer coses que per si sol mai hauria volgut fer. És així com l’hem fet seure en una taula de negociació”, ha defensat. Per la seva banda, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha assegurat a través d’un vídeo que la repressió vol l’independentisme “petit” i amb “retrets” entre ells. “Acabem amb els debats interns i posem fi a aquesta repressió, no multipliquem els seus efectes”, ha reblat.

Junqueras ha celebrat com una “victòria incomplerta i insuficient” el fet que Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí siguin eurodiputats i ho ha atribuït a una “tasca coordinada de presos, exiliats i el conjunt del moviment republicà”. Tot i així, ha remarcat que encara no s’ha aconseguit la construcció d’una república catalana i que, per tant, no es pot defallir.

Publicitat

El líder d’ERC també s’ha referit a “l’embat” de l’1-O i ha afegit que ha de servir per treure “molts aprenentatges que serviran per preparar-se millor i per al proper embat, que serà el definitiu”.

També ha reivindicat l’estratègia de diàleg amb l’Estat que s’ha concretat aquesta setmana amb la constitució de la taula de diàleg a la Moncloa. Per a Junqueras, la força de l’independentisme ha obligat l’Estat a reconèixer la “naturalesa” del conflicte i a seure a una taula de negociació. “Siguem més i siguem més forts i podrem guanyar-li aquest tòrcer braç a l’Estat”, ha conclòs.

En una vessant més personal, Junqueras ha dit que porta tota la seva vida lluitant per la independència i que ha pagat un “preu molt alt en pròpia persona” tot i així ha volgut deixar clar que mai renunciarà als seus objectius. Si alguna cosa caracteritza els catalans i els independentistes és, segons Junqueras, la “persistència”. I ha conclòs que “sent més i més diversos es guanyarà per desbordament democràtic”. “Hem de ser molts, tants que ho farem inevitable”, ha afegit.

Et pot interessar  Aragonès fa una crida a obtenir la "força" necessària el 12-M perquè la Moncloa digui 'sí' al referèndum

Per la seva banda, en un vídeo projectat durant l’acte a Perpinyà, Rovira ha demanat “estar per sobre” de l’amenaça i aturar no només la “repressió” sinó defensar el canvi polític “indispensable” per garantir el futur i el progrés de Catalunya. Alhora, també ha posat en valor l’acumulació de victòries judicials que comencen a “donar la raó” als acusats i que parlen de “vulneració de drets”. “Això també és el camí a la llibertat i la democràcia”, ha conclòs.

A banda de la intervenció de Junqueras i Rovira en l’acte, la delegació d’ERC a Perpinyà ha estat formada per la portaveu adjunta al Parlament, Anna Caula; el líder de la formació a Barcelona, Ernest Maragall; i el vicesecretari de vertebració territorial, Isaac Peraire. Una delegació amb un perfil polític més baix que la de JxCat, que ha desplaçat fins a Perpinyà tots els consellers de JxCat i els diputats al Parlament i al Congrés amb el president de la Generalitat, Quim Torra, al capdavant.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut