Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Junqueras demana evitar els retrets pel cas Juvillà però recorda que Borràs ha actuat “molt abans” que Torrent

|

- Publicitat -

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha demanat evitar els “retrets” per la retirada de l’escó al diputat de la CUP amb un missatge favor de la “lluita conjunta contra la repressió”. Amb tot, ha recordat que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha actuat “molt abans” del que ho va fer al seu moment el llavors president de la cambra, Roger Torrent, amb la retirada de l’escó de Quim Torra, “després d’una sentència ferma del Tribunal Suprem”. En una visita a la Terra Alta, Junqueras ha lamentat també “l’espectacle” en l’aprovació de la reforma laboral al Congrés. “El govern espanyol s’ho podria haver estalviat si hagués decidit mantenir una majoria d’esquerres, la que va fer la possible de la investidura”, ha declarat.

En la línia del discurs oficial del partit dels últims dies, Junqueras ha assegurat que desconeixia la retirada de l’escó a Juvillà des del 28 de gener. “A banda de que no ho sabíem, voldria destacar que no estem aquí per fer-nos retrets els uns als altres”, ha remarcat. Tot seguit, ha fet una crida a lluitar “conjuntament” contra la “repressió” exercida per “part de la justícia espanyola”, en la línia de “corregir des de l’àmbit judicial decisions que es prenen des de parlament”, amb decisions sobre “qui pot ocupar el càrrec”.

Publicitat

Malgrat això, el líder republicà no ha deixat de comparar l’actuació de Borràs amb la de Torrent i les crítiques que aquest va rebre per retirar l’escó a l’expresident Quim Torra el 2020. “Va actuar després d’una sentència ferma del Tribunal Suprem. En aquest cas –referint-se al de Juvillà-, la presidenta del Parlament va decidir actuar molt abans que hi hagués una decisió ni tan sols del Tribunal Suprem”, ha precisat.

Des de Gandesa, Junqueras ha lamentat “l’espectacle” viscut al Congrés dels Diputats amb la votació per aprovar la reforma laboral. Una situació, segons ha precisat, que el govern espanyol s’hauria pogut “estalviar” si hagués “decidit mantenir una majoria d’esquerres, la majoria que va fer possible la investidura”. Per contra, li ha retret que optés pel “camí de la dreta, d’un pacte previ amb una part de la CEOE, amb Ciudadanos i amb els partits de dretes, que volien mantenir vigent bona part de la reforma laboral que havia aplicat el PP i el senyor Mariano Rajoy”.

Et pot interessar  El Tribunal de Comptes ignora l'amnistia i demana 3,1 milions d'euros a Puigdemont, Junqueras, Mas i la resta d’encausats pel ‘procés’ i l'-1O

Reformar la reforma laboral
En aquest context Junqueras ha fet una crida a sindicats, partits d’esquerres i “tots aquells que defensen l’economia productiva” a treballar conjuntament per materialitzar una altra reforma laboral. “Estem convençuts que una altra reforma laboral és possible i seria bona”, ha sentenciat. “Estem convençuts que la majoria de gent de Podem i de sindicalistes d’aquest país saben que la reforma laboral pot ser molt millor, molt més ambiciosa, molt més útil i que hauria de tombar molts aspectes que va imposar el PP. Estem aquí per acompanyar-los”, ha afegit, instant els Comuns a treballar per “fer possible una reforma laboral de veritat”.

Però més enllà de les diferències mostrades amb el govern espanyol de PSOE i Podemos sobre aquest aspecte, el líder d’ERC ha continuat defensant la viabilitat de la taula de diàleg, com a fórmula “inevitable” per resoldre el conflicte polític a Catalunya. “La negociació no depèn de nosaltres: depèn de tots els agents al voltant. Demanem al moviment independentista, que sempre han demanat allò de seure i parlar, ara que en tenen oportunitat, que no ens deixin sols. Que no afebleixin el moviment independentista desentenent-se de l’oportunitat que tenim”, ha afirmat.

Alhora, Junqueras ha exigit al govern espanyol que “posi per endavant els interessos de la societat a l’hora de resoldre el conflicte polític”. “Que no prengui les seves decisions en funció de si traurà un diputat més o menys en unes eleccions autonòmiques, sinó que prioritzi el benestar, els interessos i els drets del conjunt de la ciutadania”, ha tancat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut