Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

Junqueras defensa “acumular tanta força democràtica com puguem” per assolir un referèndum d’autodeterminació

Lamenta que Junts no vulgui "coordinar-se" amb ERC i convida tothom a "pensar més en el país que en el partit"

|

- Publicitat -

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, avisa que un referèndum d’autodeterminació “no és una qüestió de temps” sinó que ho és de “força democràtica” i, per tant, defensa acumular-ne “tanta com puguem” per tal de pactar un referèndum amb el govern espanyol. “Si tinguéssim tota la força democràtica el temps seria molt curt, pràcticament inexistent; per tant, hem d’acumular tanta força democràtica com puguem“, ha explicat el líder republicà en una entrevista a Catalunya Ràdio, just l’endemà que ERC hagi signat l’acord d’investidura amb el PSOE.

Sobre la negativa del PSOE a un referèndum, el republicà ha remarcat que els socialistes també s’havien oposat, en un inici, a l’amnistia i a la reforma del Codi Penal. “Han dit moltes coses al llarg de la seva història”, ha apuntat. Així i tot, Junqueras ha reiterat que l’acord amb el PSOE és “un acord útil” per a Catalunya, ja que resol tant la carpeta de la desjudicialització del Procés d’independència, com la carpeta de beneficis socials, que inclou acabar amb el dèficit fiscal i el traspàs integral de Rodalies a la Generalitat.

Publicitat

No obstant això, el líder republicà ha puntualitzat que els vots d’ERC no són suficients per a la investidura i calen, també, els de Junts, que de moment encara no ha tancat cap pacte amb els socialistes. En aquesta línia, Junqueras lamenta que Junts no vulgui “coordinar-se” amb ERC per tal d’assolir el màxim d’avenços possible per a Catalunya. “Seria molt útil fer-ho però si no es volen coordinar, no volen; si volen, ens trobaran ben predisposats”, ha dit, tot convidant a tothom a “pensar més en el país que en el partit”.

Et pot interessar  Tomàs Molina diu que "aportarà el sentit comú d'un home del temps clàssic" a la política

Pel que fa al compromís que els republicans han adoptat amb el PSOE de donar “estabilitat” a la legislatura negociant “de bona fe” els pressupostos i altres lleis, Junqueras ha remarcat que aquest punt implica que “si els acords es van complint i tenen continuïtat, serà més fàcil que hi hagi nous acords”. “Si no es compleixen o no hi ha nous acords útils per a Catalunya, no hi haurà continuïtat per a la legislatura per part nostra”, ha explicat.

Finalment, el líder d’ERC no ha volgut concretar si es tornaria a presentar a les eleccions en cas que s’acabi aprovant la llei d’amnistia, remarcant que és una qüestió “irrellevant”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut