Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Juan Carlos I ja ha marxat a Abu Dabi després d’una trobada d’onze hores amb Felip VI

|

- Publicitat -

Juan Carlos I ha sortit de la Zarzuela cap a les nou de la nit d’aquest dilluns, després d’una visita al seu fill, el rei Felip VI, que ha durat més d’onze hores. Ha estat l’última aturada del seu periple de quatre dies que ha significat la primera visita a Espanya des que en va fugir ara fa dos anys pressionat pels escàndols de corrupció que l’esquitxaven. L’emèrit té previst agafar a les deu de la nit l’avió que el durà a la residència “permanent i estable” d’Abu Dabi, tot i que ja s’ha anunciat que preveu tornar a Espanya a mitjan juny per estar-hi uns quinze dies. Durant aquest cap de setmana llarg l’emèrit s’ha estat a Sanxenxo, a Galícia, a casa d’un amic, i ha participat en una regata, allunyat de la Casa Reial.

Just després de la sortida, la Zarzuela ha emès un comunicat en què indica que Felip VI i Joan Carles han matingut “un temps ampli de conversa sobre qüestions familiars així com sobre diferents esdeveniments i les seves conseqüències a la societat espanyola” des que l’emèrit “va decidir traslladar-se” a Abu Dabi el 3 d’agost del 2020.

Publicitat

Després hi ha hagut un “dinar familiar” amb els reis, la infanta Sofia, l’emèrit i la reina Sofia, la infanta Elena i els seus fills i la infanta Margarita i Carlos Zurita. La reina Sofia no ha pogut menjar amb la família perquè ha donat positiu de covid-19 després d’haver estat de viatge institucional a Miami, però “ha restat amb la família al saló del dinar proveïda de la preceptiva mascareta i les mesures de ventilació corresponents”.

Durant l’estada a Galícia Joan Carles de Borbó ha participat en una regata i en cap moment ha atès la premsa. Només aquest matí, quan sortia de la casa direcció a Madrid, ha dit, des de la finestra del cotxe que el duia a l’aeroport de Vigo per volar fins a Barajas, que, del retrobament amb la família, esperava “abraçades”.

El govern espanyol ha lamentat que la visita de l’ex monarca a Espanya no hagi servit per donar explicacions i “demanar perdó”, segons ha afirmat la portaveu de l’executiu, Isabel Rodríguez, que ha lamentat l’oportunitat “perduda”.

De la seva banda, el soci de govern del PSOE, Podem, ha afirmat aquest dilluns, a través de la secretària d’Acció Institucional, María Teresa Pérez, que la visita és “una humiliació” a “tots els treballadors que paguen religiosament els seus impostos i que han contribuït a mantenir la vida de luxe d’ell i dels seus fills”. Pérez ha retret a l’emèrit que hagi tornat per “fer regates” i no per “donar explicacions sobre el seu frau fiscal”, i ha apuntat que hauria de ser ara la casa Reial qui expliqui la visita.

Fa dos anys Joan Carles de Borbó va abandonar Espanya pressionat pels escàndols de corrupció que l’esquitxaven, uns escàndols que van comportar l’obertura de diferents investigacions de la Fiscalia. Totes han quedat arxivades bé perquè haurien estat comeses durant la seva època com a rei, durant la qual era inviolable, bé perquè els presumptes crims ja haurien prescrit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut