Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Juan Carlos Campo aprofita els mitjans públics catalans per negar l’existència de presos polítics

|

- Publicitat -

El ministre espanyol de Justícia, Juan Carlos Campo, ha negat aquest dijous en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que els independentistes empresonats per l’1-O siguin “presos polítics” perquè Espanya és “una democràcia plena” i hi ha “un estat de dret”. Segons Campo les peticions d’indults segueixen el seu tràmit “normal” i la mitjana que es triga en resoldre’ls és d’entre 10 i 14 mesos. Ha recordat que cada indult es tramita per separat i per tant “uns acabaran abans i uns altres després” i “cadascun pot tenir una deriva i una sort” diferent. No ha volgut avançar la seva posició sobre aquests indults, perquè –ha afirmat- “no ha llegit els informes”, però ha assegurat que al seu govern no li preocupa el cost polític de la resolució.

El govern espanyol està oficialment a l’espera de l’informe del Tribunal Suprem per portar la qüestió al Consell de Ministres, malgrat que l’opinió dels jutges no és vinculant. Campo ha negat que el mateix Suprem estigui endarrerint expressament tot aquest procés un cop ja disposa dels informes que ha reclamat a la Fiscalia i al Tribunal de Comptes.

Publicitat

No s’ha volgut posicionar sobre si és partidari o no de l’indult. “Sóc partidari que quan arribi l’informe del Suprem l’estudiem amb el major criteri possible i elevar una proposta al Consell de Ministres, però no ho puc avançar perquè no he llegit res i seria una manca de respecte als que estan elaborant l’informe”.

Ha afirmat que no li preocupa el “cost polític” dels indults. “El govern adoptarà una decisió amb responsabilitat, sigui la que sigui”.

Sobre la reforma del delicte de sedició que es va comprometre a aprovar abans del Cap d’Any passat ha afirmat que “està avançant”. “Jo em vaig comprometre a una adequació del Codi Penal en una matèria tan puntual com aquesta on tenim un text pràcticament de principis del S XIX i que no ha estat sotmès al principi de proporcionalitat de la resta de l’ordenament jurídic, i si mirem altres països veiem que cal adequar-la”.

Es tracta, ha apuntat, de fer que la legislació sigui “més proporcional” i adaptada a la realitat actual. En aquests moments, segons Campo, “estem comparant els codis penals i les iniciatives a altres països, el joc jurisdiccional i treballant per fer una descripció el més ajustat i potent”.

Ha admès que la reforma és fruit de la sentència de l’1-O, però ha assegurat que el seu govern no portarà a la taula del Consell de Ministres una proposta “sense la reflexió necessària”, i el govern “té clar” que ha de presentar “el millor text possible” i a partir d’aquí “millorar-lo i buscar els suports parlamentaris” al Congrés.

No es pronuncia sobre Bèlgica però sí sobre el tercer grau

El ministre de Justícia ha evitat comentar la decisió de les autoritats judicials belgues de desestimar definitivament l’extradició de l’exconseller Lluís Puig, perquè “aquesta és una qüestió viva” i “crec que no és bo que el ministre de Justícia es pronunciï sobre una qüestió que és objecte de recursos”.

En canvi sí que ho ha fet sobre la decisió de revocar el tercer grau als presos independentistes perquè “hi ha un estat de dret, i agradin o no les resolucions s’han d’acatar”.

Sobre el diàleg entre Catalunya i el govern espanyol, ha afirmat que el seu executiu parlarà amb el Govern que el Parlament erigeixi. “A mi m’encantaria que fos Illa, però això ho haurà de decidir el Parlament”. No ha aclarit si ha de ser a la taula de negociació o a la comissió bilateral. “Posem-nos d’acord amb l’instrument, perquè el que cal és parlar des de la realitat i des de la viabilitat de les coses”.

No veu tracte de favor al rei emèrit

Campo “espera” que la ciutadania no consideri com a “tracte de favor” el fet que la Fiscalia hagi desestimat demanar que el rei emèrit, Joan Carles de Borbó, declari com a testimoni per les investigacions que té obertes, tal com apunta aquest dijous ‘La Razón’. Segons Campo, la Fiscalia actua de la mateixa manera “cada dia” quan entén que el testimoni no és necessari perquè hi ha documents que acrediten la investigació.

Segons el ministre de Justícia, independentment d’aquest fet, el rei emèrit compareixeria davant la Justícia si aquesta el requerís. “Crec que tots hem vist questes realitats amb enorme preocupació. No és gratificant causa perplexitat. Però a Espanya la justícia funciona a tots per igual. Ell ha fixat residència fora i si fos cridat crec que no trigaria dos segons en venir”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut