Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Jordi Sànchez critica l’estratègia d’ERC a Madrid: “Tots els seus esforços no han servit de res”

|

- Publicitat -

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha carregat contra el soci del Govern, Esquerra Republicana, per l’estratègia que segueix en les negociacions amb el Gobierno. En una entrevista a La Vanguardia, assegura que “hi ha un menyspreu de l’Estat cap a les aspiracions polítiques catalanes” i que “tots els esforços d’ERC en facilitar la investidura de Pedro Sánchez, renunciant a aglutinar la força que l’independentisme té a Madrid, no han servit de res”. “S’ha de reflexionar si aquesta estratègia d’ERC és l’encertada. Catalunya està avui més afeblida en la seva força de negociació a Madrid del que estava abans“, afegeix.

En aquest sentit, el dirigent de JxCat considera que l’aposta per la negociació amb Madrid forma part d’aquest seguit de qüestions que considera equivocades. “El més greu és que al mig s’ha erigit una construcció —la taula de diàleg— sense que hi hagi indicis de resultats bons, malgrat que la conjuntura podria haver estat bona, amb un govern progressista en què un dels socis acceptava la possibilitat del dret a decidir. Tot això s’ha esvaït”, assegura, tot avisant que espera que “ningú responsabilitzi Junts del fracàs que alguns han acumulat en aquesta matèria”. Per a Sànchez, l’Estat “no ha après res de la crisi del procés i això és el millor actiu, la millor condició per a tornar a provocar una situació com la que es va suscitar en 2017”.

Publicitat

Justament fent referència a l’octubre del 2017, el secretari general de JxCat afirma que “la tensió que es va viure llavors es pot tornar a produir si no hi ha voluntat de diàleg i negociació”. “Cal preguntar a l’Estat què han fet per a solucionar un conflicte que en el 2017 tothom va veure que existia. Gairebé cap promesa s’ha materialitzat. On és la reforma del Codi Penal per a actualitzar la sedició? Si Madrid creu que el problema se soluciona amb bones paraules i l’anunci d’inversions que mai arriben, és que no han après res“, sentencia.

Et pot interessar  ERC diu que les negociacions sobre la llei d'amnistia "van bé" i graviten sobre les esmenes que van quedar vives

Per últim, Sànchez està segur que la situació del president Carles Puigdemont canviarà, tanmateix no té tant clar com i quan podria tornar a Catalunya, si és que això acaba passant. “L’aspiració de Puigdemont és tornar. Com es produirà, quan, en quin context… això ja ho veurem. Primer s’ha de produir la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Som optimistes. Després veurem com el Parlament Europeu garanteix la seva immunitat i si Espanya accepta el veredicte. L’estrès del retorn de Puigdemont el tindrà Espanya, no l’independentisme”, conclou.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut