Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

JOBSTICE, l’aplicació que publica les empreses que més exploten els treballadors

Els dos joves creadors han explicat que van crear l’aplicació per donar resposta a la precarietat laboral, però que s’han adonat que ha esdevingut un servei social de denúncia contra els abusos al treballador

Redacció
Redacció 11/08/2021

Dos joves que estaven farts de sofrir la precarietat laboral espanyola han creat una aplicació que té l’objectiu de denunciar els abusos laborals i destapar les empreses que els cometen. L’aplicació és molt senzilla. En concret funciona com un taulell d’anuncis que publica de manera anònima les situacions de precarietat a la feina.

El nom de l’aplicació és una barreja de la paraula feina i justícia en anglès. Un dels seus creadors ha declarat que “va començar com una resposta a la precarietat que estàvem experimentant en entrar en el món laboral, però que s’ha acabat convertint en un servei social”.

També tenen un compte d’Instagram en el qual fan un recull dels abusos laborals. A més a més de denunciar a les empreses, té com a objectiu aportar assessorament davant les explotacions, perquè les organitzacions s’hagin d’afrontar a l’opinió pública.

Una de les propostes que ha esdevingut més notòria és que inclouen un cronòmetre a l’aplicació i conviden als usuaris a què quan comencin part de la seva jornada laboral no retribuïda el pitgin per començar el recompte i que el finalitzin en acabar el torn. D’aquesta manera han creat un rànquing que han anomenat “Top Esclavista” en el qual queda constància de les empreses que exploten més els treballadors, ja que no els paguen les hores reals de treball.

Aquesta iniciativa permet reunir el conjunt de situacions de precarietat en el mercat laboral i posa de manifest les empreses que no tenen cap escrúpol en explotar els treballadors.