Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Ione Belarra es perfila com la sucessora de Pablo Iglesias a la secretaria general de Podemos

La ministra de Drets Socials del govern espanyol és qui té més números per assumir el lideratge del partit

Avatar
Agències 06/05/2021
Ione Belarra amb Pablo Iglesias en una foto d'arxiu.

Podemos buscarà convocar la nova Assemblea Ciutadana el més ràpid possible per reemplaçar en el lideratge del partit a Pablo Iglesias, després de la seva decisió d’abandonar la política, i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, és un dels noms que agafen més força com a possible relleu en la Secretaria General. Segons ha avançat ‘Infolibre’ i ha pogut confirmar Europa Press, en les esferes del partit s’apunta que el nou lideratge recaurà en una dona i el perfil de Belarra és el que ‘a priori’ té més opcions. La titular de la cartera de Drets Socials integra ara l’Executiva de Podem, és afí al secretari general sortint, coneix al detall una organització en la qual ha tingut un paper destacat en tots els àmbits (orgànic, parlamentari i ara en l’Executiu) i també té gran afinitat amb altres dirigents destacades: les ministres Irene Montero i Yolanda Díaz.

A més, diverses fonts subratllen també que va ser precisament Belarra qui va reemplaçar Iglesias al capdavant del Ministeri quan va decidir deixar l’Executiu per liderar la llista d’Unides Podem a la Comunitat de Madrid. La decisió d’Iglesias d’abandonar tots els seus càrrecs després del resultat de les eleccions madrilenyes, en les quals no va poder impedir la victòria de la dreta, deixa un buit de poder que cal omplir a través d’una convocatòria de l’Assemblea Ciutadana, la competent per designar al nou secretari general.

En absència d’Iglesias, aquesta facultat recau en l’Executiva del partit, que pren les regnes de la formació durant aquest període transitori i que precisament s’ha reunit aquest dimecres per seguir analitzant l’escenari que ha deixat el 4M. Segons fonts de la formació, la intenció és que aquest Vistalegre IV pugui dur-se a terme al més aviat possible per evitar una situació d’interinitat, aprofitar el clima intern cohesionat en la formació i fer un procés tranquil per abordar el nou lideratge.

El partit pràcticament assumeix que hi haurà un model de bicefalia a Unides Podem: d’una banda hi haurà el cartell electoral, per al qual Iglesias ja ha proposat a la vicepresidenta tercera Yolanda Díaz, i un líder orgànic dins del partit. De fet, fonts de Podem han explicat que la ministra de Treball no pot ser escollida líder de la formació lila perquè no és afiliada del partit (Díaz milita al PCE). Els estatuts del partit estableixen que per optar a la Secretaria General de Podem es requereix, com a mínim, una militància de sis mesos. Això se suma a més a la intenció que el Vistalegre IV es faci al més aviat possible per començar ja una nova etapa a Podem.