Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Vox pren el pèl als seus afiliats i traspassa dos milions d’euros més a la fundació que presideix Abascal sense avisar-los

El partit d’extrema dreta hauria passat quasi 5 milions d’euros a la fundació Disenso en una opaca operació sense informar degudament els afiliats

Redacció 18/02/2023
Santiago Abascal en la roda de premsa del dilluns 30 d'agost de 2021

Vox torna a protagonitzar un sonat escàndol. Segons ha revelat ‘El País’, la formació d’extrema dreta va traspassar el gener de l’any passat dos milions d’euros a la fundació Disenso, l’organització que presideix Santiago Abascal, sense avisar als seus afiliats. Una plataforma amb la qual els ultradretans volen tenir major influència a Amèrica Llatina.

Dos mesos després, Vox va celebrar la seva assemblea anual, en la qual el tresorer, Pablo Sáez, no va dir una paraula sobre el generós traspàs de fons, que suposava gairebé el 20% dels diners que hi havia en la caixa: 10,2 milions. A més, no és la primera vegada que el partit efectua operacions opaques.

Quasi 5 milions en total

En menys de dos anys, Vox hauria passat a Disenso un total de 4,9 milions sense informar degudament els afiliats. Segons explica el mitjà espanyol, la formació d’Abascal es va limitar a fer una discreta al·lusió en els comptes anuals del 2021, on entre els objectius per al 2022 apostaven per “consolidar la despesa en la promoció de principis i valors a través de la Fundació Disenso”.

Els comptes de totes dues organitzacions són fiscalitzades pel Tribunal de Comptes, però tenen personalitat jurídica diferent. I com Abascal presideix Disenso a títol personal, en cas que deixés la presidència de Vox, continuaria al capdavant de la fundació i no podria ser rellevat a menys que dimitís del càrrec.