Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1596
La República

Villarejo insisteix que el CNI volia que Catalunya sentís “necessitat de protecció” de l’Estat

“La prova més evident de tot és que no em volen donar tots els meus arxius”, ha assegurat l’excomissari que demana deixar de fer servir la llei de secrets, una norma “franquista i obsoleta”

Agències 12/01/2022
Pla curt de l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo, amb boina i un pedaç a l'ull, a la sortida de l'Audiència Nacional el dia després de quedar en llibertat provisional, el 4 de març de 2021 (horitzontal)

José Manuel Villarejo continua exposant els draps bruts de l’Estat espanyol i ha assegurat que té proves sobre la implicació del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) en el 17-A. En declaracions als mitjans, l’excomissari policial ha assegurat que aquestes proves estan als seus arxius i notes, que ha afirmat que estan “sota secret” i per això ha demanat que s’hi pugui accedir i siguin públics. “La prova més evident de tot és que no em volen donar tots els meus arxius”, ha manifestat. D’altra banda, ha insistit en la implicació del CNI en el 17-A, assegurant que quan diu que es va voler donar un ensurt no vol dir que es volgués provocar un atemptat com el que va tenir lloc, però sí “donar l’aparença de risc” per tal que Catalunya “sentís la necessitat de protecció” de l’Estat.

Villarejo ha criticat el “mantra” sobre que no aporta proves i ha insistit que en té, però que no hi pot accedir. “Si volen proves, vagin als meus arxius i notes informatives, mirin el que tinc”, ha repetit. En aquest sentit, ha fet una crida a deixar de tractar la ciutadania com a “menor d’edat” i de fer servir la llei de secrets, una norma “franquista i obsoleta”.

L‘excomissari ha tornat a plantejar els dubtes sobre el paper de l’imam de Ripoll, de qui ha recordat que va ser detingut per tràfic de drogues i va tenir el telèfon punxat en relació amb l’atemptat de l’11-M. En aquest sentit, ha afirmat que ell ja havia alertat sobre aquesta situació.

Sobre el paper del CNI, ha dit que moltes vegades ha provocat “comandos ficticis” i ha afegit que “en absolut” la intenció seria la de provocar un atemptat com el del 17 d’agost del 2017 sinó donar un “ensurt”, com ja va dir aquest dimarts. Ha afegit que això “se li’n va anar de les mans” quan va morir l’imam de Ripoll i les “petites joguines”, en al·lusió als joves que van cometre l’atemptat, no van saber “com reaccionar”. L’excomissari ha afirmat també que la veritat judicial moltes vegades “no és la veritat”.