Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

[Vídeo] Batet censura l’intent de JxCat de parlar del Rei fugat a la Diputació de Congreso

Laura Borràs: “Oh, sorpresa, resulta que és un assumpte aliè a l’executiu!”

Redacció
Redacció 25/08/2020

La presidenta de Congreso, Meritxell Batet, ha tallat l’intent de JxCat de debatre a la Diputació Permanent sobre la decisió del Rei fugat Juan Carlos I d’abandonar Espanya: “Això no està en l’ordre del dia”.

La diputada independentista ha aprofitat el seu torn en un debat sobre els efectes del coronavirus en el turisme per a comentar la marxa del rei emèrit, que considera una “fugida” davant les investigacions a Suïssa i a la Fiscalia del Suprem per una suposada donació milionària de l’Aràbia Saudita no declarada al fisc.

Precisament, JxCat és un dels partits que, juntament amb ERC, Bildu i la CUP, havien demanat la compareixença del president, Pedro Sánchez, i de la vicepresidenta Carmen Calvo per informar d’aquest assumpte, però la Mesa del Congreso va tombar la iniciativa en considerar que la Família Real és “matèria aliena” al control parlamentari al Gobierno.

“Oh, sorpresa, resulta que és un assumpte aliè a l’executiu. ‘Quan es produeixen conductes irregulars que no s’ajusten a la legalitat o a l’ètica és natural que la societat reaccioni”. La frase no és meva, sinó del rei ara fugit quan encara s’atrevia a donar lliçons nadalenques de moralitat als seus pobres súbdits”, ha iniciat Borràs.

Batet ha tallat la referència recordant Borràs que aquest punt referit al rei emèrit no va ser qualificat per la Mesa i que, per tant, no està en l’ordre del dia de la Diputació Permanent.

Laura Borràs, investigada pel Tribunal Suprem després d’aprovar-se el suplicatori, ha lamentat que “hi ha punts que són de vital importància que són aliens a l’executiu”, però la presidenta ha tornat a cridar-li l’atenció: “No entrarem en debat. No està en l’ordre del dia i li demano que faci cas”, ha tancat.