Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

[Àudio] Un micro obert enxampa Merkel: “Si jo fos catalana, també seria independentista”

“Abans turca que espanyola!”: La Cancellera no sabia que se l’escoltava durant una trobada a porta tancada amb les joventuts de la CDU a Munic

Gerard Sesé 28/12/2019

La Cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, feia ahir a la nit la tradicional trobada nadalenca a Munic amb les joventuts del seu partit, la Unió Demòcrata Cristiana, al conegut Augustiner-Keller Beer Garden.

Després del clàssic brindis amb cervesa i degustació de Brètzels amb abundant mantega, Merkel ha fet el seu últim discurs de l’any dedicat als reptes de futur dels joves, d’Alemanya i la Unió Europea.

En acabar, com és habitual en aquest acte anual, les joventuts del partit han tingut un torn de preguntes a la Cancellera. Com sol passar en esdeveniments d’aquest tipus, l’amuntegament de preguntes juntament amb el consum de cervesa bavaresa fan que les respostes, a poc a poc, siguin més poc formals i s’escapin del to habitual que regna en el món de la política.

Resulta que l’última pregunta abans de tancar l’acte, a càrrec del jove alemany Alexander Clemens Wandenburg, líder de les joventuts bavareses, ha versat sobre Catalunya i la seva independència. Merkel ha tirat pilotes fora i ha usat el manual per a respondre: “és un tema intern d’Espanya”. Ha estat llavors quan la conductora de l’acte, Charlotte Schneider Rosenzweig, ha donat l’acte per acabat.

Just després, Merkel, que es pensava que el micròfon estava apagat, ha agafat pel braç a Schneider i amb cara d’esgotament ha sentenciat que “si jo fos catalana, també seria independentista”. Tot i que les paraules de la Cancellera han ressonat per tot el beer garden, ha seguit parlant com si res. Per evitar que es pogués escoltar per tot el recinte, amb un aparatós i maldestre moviment fruit dels nervis i la cervesa, Schneider no ha aconseguit apagar el micro després de prémer repetides vegades el botó.

Merkel, aliena a tot plegat, ha seguit fent-li confidències a Schneider  tal com confirmen alguns testimonis a La República la política d’Hamburg hauria prosseguit mostrant el seu descontentament amb Espanya per la gestió del “problema” català: “És més, abans turca que espanyola!”.

Assessors del partit han corregut per intentar aturar-la i que les seves paraules no arribessin a més testimonis allà presents. Però malgrat els esforços, no haurien pogut evitar que la Cancellera hagués exclamat: “Ens interessa una Dinamarca al sud d’Europa, collons!”. Aquí el moment amb el que s’ha pogut gravar i que La República hi ha tingut accés en exclusiva:

Avui és 28 de desembre!