Dissabte, 8 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Un llibre de text francès per aprendre espanyol destrossa Espanya

Usa un text on defensa que Pablo Hasel o Valtonyc han estat condemnats per les seves lletres vulnerant així el seu dret a la llibertat d’expressió

Gerard Sesé 08/09/2020
El raper Valtònyc durant la seva actuació a la presentació del Consell de la República a Brussel·les / ACN

Josep Arenas, conegut com a Valtonyc, segueix a l’exili a l’espera que la justícia belga decideixi sobre la seva extradició a Espanya. L’Estat repressor espanyol el persegueix per les lletres de les seves cançons, considerades unes injúries a la corona (i instigades per Pablo Iglesias).

Ara, el mateix raper mallorquí, des del país centreeuropeu, s’ha fet ressò d’un llibre de text francès que ensenya espanyol. Posa d’exemple el seu cas, juntament amb el de Pablo Hasel: “Mentre Espanya ens persegueix per terrorisme, a França mostren les vergonyes d’un Estat repressor que no respecta la llibertat d’expressió com a dret fonamental. Fragment d’un llibre educatiu per nens i nenes de 17 anys que volen aprendre espanyol”.

També hi fica cullerada el president a l’exili, Carles Puigdemont, que recorda la persecució unionista contra els professors que van voler tractar l’1-O a les aules: “Si en algun lloc el debat ha de ser incentivat, sobre tots els temes, és a les aules. A Catalunya hi ha hagut docents perseguits i criminalitzats per posar a debat el que a França és en llibres educatius”.