Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

Un històric independentista basc creu que la dreta española podria intentar matar-lo

Josu Ternera explica que podrien atemptar contra ell a París

Redacció 02/10/2020
Josu Ternera | EP

Josu Urrutikoetxea Bengoetxea, conegut com a Josu Ternera, un polític basc, militant històric de l’esquerra abertzale, va ser detingut el 16 de maig de 2019, en un hospital francès a Salenches. El Tribunal d’Apel·lació de París el deixà sota llibertat provisional el juny de 2019 passant per controls judicials i sense poder eixir del país.

Ahir, el Tribunal d’Apel·lació de París va ordenar la seva llibertat sota control judicial i ara té l’obligació de presentar a la comissaria de districte número 3 de París un cop per setmana. La defensa s’ha valgut dels seus problemes de salut per exigir la seva llibertat.

Tot i això, ara que es troba al centre de parís, una de les seves advocades va advertir que patia amenaces molt serioses fins al punt que es va concloure, a petició dels seus lletrats, que poden haver-hi “represàlies de la dreta espanyola”. Així doncs, vol canviar de domicili a un que no es faci públic.

De fet, Ternera ha arribat a sentenciar que “No em trobo en una situació de seguretat”, ja que quan va sortir en llibertat es va fer pública l’adreça del pis on ara està. Un indret on ell mateix ha explicat que ja ha vist gent sospitosa que ha descrit com a “informadors”.