Divendres, 4 de desembre de 2020 - Edició 862
La República

Un curiós error judicial salvaria el PSOE andalús de ser jutjat per la trama de corrupció

A les portes d’unes eleccions autonòmiques a Andalusia on el PSOE podria perdre per primera vegada i amb Pedro Sánchez al Gobierno, un error judicial podria fer caure tota la […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 28/10/2018
La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz / EP

A les portes d’unes eleccions autonòmiques a Andalusia on el PSOE podria perdre per primera vegada i amb Pedro Sánchez al Gobierno, un error judicial podria fer caure tota la investigació contra un presumpte desviament de 7 milions d’euros a la Junta. Una acció descrita per la UDEF, Unidad de Delitos Economicos y Fiscales, com la d’un “grup criminal perfectament organitzat” als implicats en la trama que adjudicava contractes irregulars de l’Alhambra mitjançant una “xarxa clientelar”.

La investigació, que ha durat anys, duta a terme per un gran nombre d’investigadors de la Policia espanyola podria quedar en res i, per tant, deixar immunes alguns exmembres de l’organització PSOE andalús.

Un total de 24 membres d’aquest “grup criminal perfectament organitzat” havien estat detinguts i imputats el passat mes de maig però podrien marxar a casa com si res. De fet l’Audiència de Granada ja ha anul·lat gairebé tota la investigació, incloent-hi les declaracions davant del jutjat dels imputats. Si no es tenen en compte els seus testimonis, la seva defensa quedaria tocada i no podrien ser jutjats, segons explica DigitalSevilla.

El jutge instructor va ampliar el temps per investigar la trama criminal mitjançant una declaració de causa complexa que no s’ajusta al que estableix la Llei d’enjudiciament criminal i fora de termini.

En comptes de fer-ho el 14 de desembre de 2017 va haver de fer-ho el 3 d’octubre d’aquest any anul·lant tot allò que ja s’havia investigat des de llavors, que és gairebé tot. El jutge argumenta que durant els recursos el judici va estar 6 mesos aturat “de facto” però l’Audiència no li dóna la raó i assevera que el jutge instructor va haver d’actuar abans.

D’aquesta manera l’audiència pot arxivar la causa aviat tot i els 7 milions d’euros presumptament defraudats als andalusos mitjançant els greus delictes de pertinença a organització criminal, frau a l’Administració, malversació i tràfic d’influències.

Relacionats